Városlista
2021. május 18, kedd - Erik, Alexandra

Hírek

2020. Június 16. 10:20, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Berlinben megjelent hiánypótló kiadványban publikált Miklós Péter

Berlinben megjelent hiánypótló kiadványban publikált Miklós Péter

A berlini Duncker & Humblot Kiadó gondozásában jelent meg az a rangos nemzetközi tudományos munka, amely a Habsburg Birodalom püspökei életrajzi lexikonsorozatának első kötete.

A könyv szerzői között van Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató is.

Széleskörű nemzetközi kooperációban folytatott egyháztörténeti kutatássorozat eredményei jelentek meg az idei év pünkösdjére az 1798-ban alapított berlini Duncker & Humblot Kiadó gondozásában. A több mint hétszáz oldalnyi német nyelvű kiadvány (Die Bischöfe der Donuaumonarchie 1804 bis 1918. Ein amtsbiographisches Lexikon. Hg. von Rupert Klieber. Band I. Die röm. kath. Kirchenprovinczen Gran, Kalocsa, Erlau im Königreich Ungarn, unter Mitarbeit von Péter Tusor. Duncker & Humblot, Berlin 2020.) célja a Habsburg-monarchia megyéspüspökeinek levéltári dokumentációra épülő életrajzainak publikálása.

A Rupert Klieber professzor, a bécsi egyetem katolikus teológiai kara egyháztörténeti intézetének munkatársa által szerkesztett püspöklexikon magyarországi koordinátora Tusor Péter történészprofesszor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára volt. A reprezentatív kiállítású könyv – amely a legújabb kutatási eredményeket összegző modern egyháztörténeti életrajzgyűjtemény – osztrák, német, magyar, olasz, valamint szlovákiai és romániai szakemberek közreműködésével készült. A kötet szerzői között van Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, a szegedi egyetem pedagógusképző karának docense is, aki három csanádi püspök (Kőszeghy László, Bonnaz Sándor és Dessewffy Sándor) életpályáját foglalta össze.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 18. 17:52, kedd | Helyi

Rokonok

A pásztorok életéről és kapcsolatairól nyílik fotókiállítás a Tornyai-múzeumban.

2021. Május 18. 17:45, kedd | Helyi

Retró InterCityvel a Balatonra a pünkösdi hosszú hétvégén!

Május 22-étől 24-éig, szombattól pünkösdhétfőig, a 80-as évek hangulatát bemutató retró InterCity-szerelvénnyel is lehet utazni Budapest és Keszthely között.

2021. Május 18. 12:10, kedd | Helyi

Még a szőnyeget is hamisítják

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint másfél millió forint értékű hamis szőnyeget és ruhákat találtak egy teherautóban.

2021. Május 17. 10:11, hétfő | Helyi

Hétfőtől előszezoni menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a vonatok a Balatonhoz

Egyre népszerűbb a Balaton a tavaszi és az őszi időszakban is,