Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Június 16. 10:20, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Berlinben megjelent hiánypótló kiadványban publikált Miklós Péter

Berlinben megjelent hiánypótló kiadványban publikált Miklós Péter

A berlini Duncker & Humblot Kiadó gondozásában jelent meg az a rangos nemzetközi tudományos munka, amely a Habsburg Birodalom püspökei életrajzi lexikonsorozatának első kötete.

A könyv szerzői között van Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató is.

Széleskörű nemzetközi kooperációban folytatott egyháztörténeti kutatássorozat eredményei jelentek meg az idei év pünkösdjére az 1798-ban alapított berlini Duncker & Humblot Kiadó gondozásában. A több mint hétszáz oldalnyi német nyelvű kiadvány (Die Bischöfe der Donuaumonarchie 1804 bis 1918. Ein amtsbiographisches Lexikon. Hg. von Rupert Klieber. Band I. Die röm. kath. Kirchenprovinczen Gran, Kalocsa, Erlau im Königreich Ungarn, unter Mitarbeit von Péter Tusor. Duncker & Humblot, Berlin 2020.) célja a Habsburg-monarchia megyéspüspökeinek levéltári dokumentációra épülő életrajzainak publikálása.

A Rupert Klieber professzor, a bécsi egyetem katolikus teológiai kara egyháztörténeti intézetének munkatársa által szerkesztett püspöklexikon magyarországi koordinátora Tusor Péter történészprofesszor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára volt. A reprezentatív kiállítású könyv – amely a legújabb kutatási eredményeket összegző modern egyháztörténeti életrajzgyűjtemény – osztrák, német, magyar, olasz, valamint szlovákiai és romániai szakemberek közreműködésével készült. A kötet szerzői között van Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, a szegedi egyetem pedagógusképző karának docense is, aki három csanádi püspök (Kőszeghy László, Bonnaz Sándor és Dessewffy Sándor) életpályáját foglalta össze.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.