Városlista
2019. december 7, szombat - Ambrus

Hírek

2017. Február 28. 11:38, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Be nem vallott bűnök nyomában az Emlékpontban

Be nem vallott bűnök nyomában az Emlékpontban

Az államszocialista rendszernek olyan kifejezéseket köszönhetünk, mint kulák, padlássöprés vagy kitelepítés – mondta a kommunizmus áldozatainak emléknapján az Emlékpont esti rendezvényének résztvevőit köszöntve Bálint Gabriella.

Az önkormányzati képviselő emlékeztetett: 1947-ben e napon minden jogi eljárást mellőzve fogták el és hurcolták a Szovjetunióba a Vörös Hadsereg katonái az akkor demokratikusan működő Független Kisgazdapárt elnökét, Kovács Bélát.

– Bárhol kezdte meg működését a kommunista rendszer, ellenállásba ütközött a társadalmi rendet erőszakos módszerekkel megváltoztató politikája, így a Dél-Alföldön is – jelentette ki beszédében Őze Sándor professzor. A budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára kifejtette: a bolsevikok számára a parasztság volt a legkomolyabb ellenfél, amely réteget igyekezett megosztani, a társadalom többi tagjával szembe állítani.

A professzor a dél-alföldi térségben működött Fehér Gárda Mozgalom, míg a Békésben és Biharban tevékenykedett Sárréti Sasok mozgalmáról szólva kifejtette: a szovjet katonai jelenlét és nyomásgyakorlás ellen indították a szervezkedést, céljuk volt a résztvevők életére is kockázatot vállalva életben tartani a reményt, hogy létezhet egy másik, demokratikus világ is. A Sárréti Sasok tagjainak mintegy háromnegyede földműves volt, de szép számmal akadt közöttük a szocialista arculatra formálódó közigazgatásból, rendőrségtől és a hadseregből elbocsátott tisztviselő és tiszt is, akik igyekeztek a szovjet hatalomátvétel után bekövetkező félelem ellen tenni.

Az est folyamán a résztvevők megtekintették A fehérballonos című dokumentumfilmet, amelynek rendezője, Stefka István, valamint forgatókönyírója, Csurka Dóra is részt vett a vetítésen. A filmkockák lefutása után az alkotókkal Zeman Ferenc, az Emlékpont történésze beszélgetett.

A fimben megszólaló jogászprofesszor, Jobbágyi Gábor és a nyugalmazott büntetőbíró, Kahler Frigyes úgy vélik: az 1956-os forradalom provokáció nyomán robbant ki, amelynek célja az volt, hogy a nemzetközi egyezmények ellenére a hazánkban tartózkodó szovjet csapatoknak mégsem kelljen kivonulni. Csurka Dóra rámutatott: van még feladata a történészeknek, hogy a két jogász állításait dokumentumokkal igazolják.

Az 1956. október 25-i Kossuth téri előtti tüntetésen Stefka István nem vett részt, de édesapjával már a helyszín felé tartott, amikor a sortűz megkezdődött. Az újságíró, aki pályája során több száz interjút készített e témában, kijelentette: a tüntetőkre leadott sortűz - amelynek áldozatainak száma akár az ezret is elérheti – nemcsak a környező épületekből, hanem az Országházból is pergett a tüntetőkre. Mint elmondta, az épületet az állambiztonság tartotta kezében, azonban volt olyan szemtanú, egy lengyel újságíró, aki szerint kizárólag szovjet katonák voltak a Parlamentben. Zeman Ferenc hozzátette: az Emlékpont 1956-os kutatásai során az egyik adatközlő is - aki akkor a díszzászlóalj katonája volt – állította: az ÁVH-sok is tüzeltek a tüntető tömegre.

Stefka István kijelentette: a Zétényi-Takács néven ismertté vált, azonban az akkor Sólyom László vezette Alkotmánybíróság által megsemmisített törvény demokratikus módon rendezte volna a felelősök elszámoltatást, így azonban a gyilkosok büntetlenek maradhattak, s amíg elkenjük a múltat, azt nem fogjuk magunkénak érezni és nem lesz történelmünk.


A beszélgetést követően a program résztvevői az Emlékpont portáljánál helyezték el az emlékezés mécseseit.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 06. 11:48, péntek | Helyi

Moncsicsitől a kubai banánig

Ajándékkosárban a nyolcvanas évek

2019. December 06. 11:45, péntek | Helyi

Nemzetközi utakra is kész három új IC+

Július végére készült el a MÁV-START első húsz saját forrásból gyártott, új generációs InterCity-kocsija a szolnoki Vasúti Járműjavítási Telephelyen, augusztus óta pedig a további 70 kocsigyártása is folyamatosan zajlik.

2019. December 06. 11:42, péntek | Helyi

Minden adventi szombaton jár Budapestről Bécsbe az Advent gyorsvonat (EuroCity)

Az adventi vonatok még a december 7-i, 14-i és 21-i szombaton közlekednek oda-vissza úton Budapest és Bécs között étkezőkocsival, amiben szezonális finomságok is várják az utasokat.

2019. December 06. 11:39, péntek | Helyi

Munkanap-áthelyezés miatt két hétvégén is módosul a közlekedési rend a vasúton

A következő két hétvégén a munkanap-áthelyezések miatt változik a vonatok közlekedési rendje.