Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 05. 12:05, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Balatoni és Tisza-tavi szolgáltatásfejlesztés: fókuszban a kerékpáros turizmus

Balatoni és Tisza-tavi szolgáltatásfejlesztés: fókuszban a kerékpáros turizmus

A korábbi évek szolgáltatási színvonalának javítása után, idén is jól érzékelhető fejlesztések teszik vonzóbbá, kényelmesebbé a vasúti utazást, illetve új turisztikai ajánlatok is az utasok rendelkezésére állnak.

A Dunakanyarban és a Bakonyban elkezdődött újítás után, mostantól több fejlesztés is várja az utasokat. A kerékpáros turisták könnyebb utazása érdekében a Tisza-tóhoz vezető mindhárom vasútvonalon bővítette kínálatát a MÁV-START, és mától újból elérhetők a tavalyi év sikertermékei, a Balaton24 és Balaton72 napijegyek.

A vasúttársaság minden évben kiemelten készül a nyári balatoni utasforgalom minőségi kiszolgálására. A szolgáltatásokat az elmúlt években a lehetőségeihez mérten folyamatosan fejlesztette, melynek hatására a balatoni utasforgalom évek óta növekszik. A koronavírus-járvány miatt a tavalyi nyári szezonban az utasszám a korábbi évekhez képest ugyan alacsonyabb volt, de így is több mint 1,7 millióan utaztak vonattal a magyar tengerhez. Ugyanakkor rekordot döntött a kerékpárosok száma, közel 88 ezren vették igénybe a szolgáltatást. Idén nyáron valószínűsíthető, hogy az átoltottság előrehaladásával, illetve a járványügyi korlátozások enyhítésével, feloldásával a hazai turizmus és az ezzel járó mobilitási igény ismét magas lesz.

Május 1-jétől újra elérhetők az egy, illetve három napra szóló, korlátlan utazást biztosító Balaton24 és Balaton72 napijegyek, melyek a MÁV-START történetének legsikeresebb nyári termékei lettek tavaly, közel 17 ezer utas váltotta meg azokat. A napijegyekkel a Balaton partján, a Tapolca-Sümeg szakaszon és a balatonfenyvesi kisvasúton közlekedő vonatokon, valamint a Balatonfüred és Tihany között közlekedő Volánbusz járatokon is lehet utazni.

A jegyek ára a tavalyival megegyező, a Balaton24 napijegy 990 forintért, 26 éven aluliaknak 660 forintért; a Balaton72 jegy 2490 forintért, 26 éven aluliaknak 1650 forintért lesz elérhető. Az egy és a három napos jegyek megvásárolhatók a MÁV-START pénztáraiban, a MÁV applikációban, a Balaton24 jegyek továbbá az Elvirán és MÁV-START egyes jegyautomatáiban is.

Tisza-tó

Tisza-tó expresszA kerékpáros turisták könnyebb utazása érdekében a Tisza-tavat érintő mindhárom vasútvonalon bővítette kínálatát a MÁV-START. A legnagyobb újdonság, hogy mától a hétvégi napokon, május 22-től, pünkösdtől pedig a nyár végéig naponta Tisza-tó expresszvonat jár közvetlenül Budapestről Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre. A vonat 7:55-kor indul a Keleti pályaudvarról és 10:09-re érkezik Tiszafüredre; visszafelé pedig 17:53-kor indul Tiszafüredről és 20:05-re érkezik Budapestre, menetideje 2 óra 15 perc. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik 32 darab kerékpárhellyel, de megnövekedett igény esetén akár 80 darab kerékpárhelyet is tudnak majd biztosítani, így ez a vonat javasolt minden kerékpáros utas számára. A közvetlen vonat mellett kisebb kerékpárszállítási kapacitással kétóránként is közlekednek személyvonatok Füzesabony és Balmazújváros között.

Új vonatpár közlekedik Kisújszállás-Abádszalók-Kisköre útvonalon és visszafelé, kisújszállási csatlakozással Debrecen és Budapest felől. Ezzel lehetővé válik a Tisza-tó déli medencéjének gyorsabban megközelítése. A vonat Kisújszállásról 8:40-kor indul és 9:30-ra érkezik Kiskörére. A délelőtti, Karcagról 10:45-kor induló vonat a nyári főszezonon túl, október végéig közlekedik, továbbá új vonat jár Karcag-Tiszafüred-Karcag között a késő délutáni, kora esti órákban, igazodva a kerékpáros turisták igényeihez. A vonat 18:43-kor indul Tiszafüredről Karcagra, ahol csatlakozása van Debrecen irányába.

A Debrecen és Balmazújváros között zajló pályafelújítási munkák miatt kerékpárszállítással jelenleg Debrecenből Karcagon vagy Kisújszálláson keresztül érhető el a Tisza-tó, a kínálatbővítésnek köszönhetően megfelelő eljutási lehetőség biztosított ezeken az útirányokon át.

A kerékpárkapacitás bővítés érdekében a mellékvonalakról jól ismert Bz motorvonatok mellékkocsijaiból idén hetet építenek át új nagybefogadóképességű kerékpárszállítókocsivá, ezek fokozatosan állnak forgalomba. Velük a nyári hónapokban találkozhatnak majd az utasok: első ütemben a Tisza-tó környéki vasútvonalakon, majd a Börzsönyben és a Vác-Balassagyarmat vonalon állnak forgalomba. A Tisza-tó a közismert és kedvelt kerékpáros túrajeggyel érhető el, ami egy napig, a jegyen feltüntetett naptári napon érvényes és az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen, 420 forintért vásárolható meg akár hétvégén, akár hétköznap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.