Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 03. 20:59, csütörtök | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

„Az utat kijártuk…”

„Az utat kijártuk…”

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár műszaki katonái júniusban két hetes gyakorlaton vettek részt a Tisza partján.

Június közepén kezdődött a „Matula-2014” elnevezésű műszaki felderítő gyakorlat, amely szerves része volt a „Szentesi Fokos-2014” komplex, több eseményből álló kiképzési rendezvénysorozatnak.

A gyakorlatot a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj (MMZ) és a hajdúhadházi Harctámogató Műszaki Század közösen hajtotta végre. A sikeres végrehajtás érdekében ideiglenes alegység, a Matula század került felállításra két műszaki felderítő és egy könnyű deszant-átkelő szakasz megalakításával. A feladatok kiindulási helyéül szolgáló alaptábort a katonák - a terület adottságait kihasználva - az algyői közúti híd alatt állították fel.

Zsóri Ferenc őrnagy az MMZ parancsnok-helyettese a gyakorlat vezetőjeként elmondta, hogy az alegység kiképzési feladatai szorosan kapcsolódtak a 62. Lövészzászlóalj harcászati kiképzéseihez, ugyanis a folyó akadály szükségeszközökkel történő leküzdésénél a foglalkozások biztosítását úgy, mint az alsó- és a felső vízi őrséget, a könnyű vízi mentő csoportot, továbbá a felkészítő foglalkozásvezetőket a műszakiak adták. Ugyanígy, amikor a lövész katonák Sándorfalva térségében az ellenség mélységében lévő műszaki zárrendszerek és akadályok felderítését és azok robbantással történő leküzdését gyakorolták, minden egyes végrehajtó lövész szakasz megerősítésre került egy-egy műszaki felderítő rajjal.

A gyakorlat két hete alatt az ideiglenes műszaki alegység önállóan, összességében 12 kilométer folyószakasz, közel 50 kilométer hosszúságú földút és a hozzájuk tartozó műtárgyak, számos anyaglelőhely- és körlet műszaki felderítését hajtotta végre. Együttműködés keretében biztosította és végrehajtotta a lövész katonák műszaki szakfelkészítéseit.

A záró gyakorlatot követően, Zsóri őrnagy röviden értékelte az elvégzett feladatokat, az állomány tevékenységét. Értékelésében kitért az összfegyvernemi alegységek műszaki támogatási feladataira és hangsúlyozta, hogy alacsony költségvetéssel is lehet hatékony kiképzést végrehajtani, valamint a jelenlegi gyakorlat szilárd alapokat adott a későbbi kiképzési foglalkozások „felépítésére”. A gyakorlat vezetője megköszönte a teljes állomány hozzáállását és áldozatos munkáját és hozzátette: „A gyakorlatnak még nincs vége, hiszen az elkészített felderítő jelentéséket és szerzett tapasztalatokat még fel kell dolgozni. Az utat kijártuk, már csak végig kell mennünk rajta!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése