Városlista
2019. november 21, csütörtök - Olivér

Hírek

2019. Október 14. 14:20, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Az óvodások bepillantottak a neolitikum világába

Az óvodások bepillantottak a neolitikum világába

Az október 11-i foglalkozásra érkezett gyerekeknek Lucza Vígh Erna, a közgyűjtemény múzeumpedagógusa mutatta be a múzeum régészeti kiállításán az időszámításunk kezdete előtti ötödik évezredből származó kerámialeleteket.

A Szeremlei Sámuel Református óvoda nagycsoportosai a Tornyai János Múzeumban rendezett múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkedtek a Hódmezővásárhely határában feltárt hétezer éves régészeti leletekkel és az akkor élt emberek életmódjával, s a foglalkozás második felében kézügyességüket is próbára tehették.

Mint elhangzott, a növénytermesztés kialakulásával és fejlődésével vált szükségessé tárolóedények készítése, amelyek hosszabb eltarthatóságot biztosítottak a bennük tárolt gabonának, miközben a rágcsálóktól is megvédték a szemeket. Az elkészítéshez itt található agyag biztosított alapanyagot, s az edényeket díszítésekkel is ellátták, a gyékény szőttesek motívumait idézve vonalakat karcoltak a régészeti kerámiákra, de a fellelt anyagban gyakori az ügynevezett bütykös díszítés is.

A kiállítóteremben tett látogatást követő foglalkozáson a gyerekek magvakból és gabonaszemekből ragasztóval papírlapra készítetek képeket, majd a neolitikum korából származó mintákat az eredetileg kerámiahenger modern változatával, gumihengerrel vitték fel papírra, s a gyerekek alkotásaikat magukkal is vihették.

A Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósul meg az az uniós projekt, amely során a turisztika és a kultúra területén valósít meg eseményeket a két pályázó. Az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Közös művészeti örökségünk nyomában címmel, összesen 586 975 euró uniós támogatással megvalósuló program keretében kilenc óvodás és általános iskolás csoport számára kerül sor múzeumpedagógiai foglalkozásokra Hódmezővásárhelyen az év hátra lévő hónapjaiban.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 20. 16:04, szerda | Helyi

Az Őszi Tárlaton jártak a mozgás barátai

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában tettek látogatást a szegedi Magyar Reumabetegek Egyesülete, Domokos József Reuma Klub tagjai.

2019. November 20. 15:56, szerda | Helyi

A MÁV idén is csatlakozott a Gyermekjogok Világnapjához

A MÁV idén is csatlakozott az UNICEF Gyerekhang kampányához, amellyel a gyermekjogok fontosságára hívja fel a figyelmet a vasúttársaság is.

2019. November 20. 15:52, szerda | Helyi

Körözött luxusautók Röszkén

A rendőrök a magyar és a lengyel hatóságok által körözött gépkocsikat foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen.

2019. November 20. 15:44, szerda | Helyi

Tizenkét illegális migráns Röszkén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenkét migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.