Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Január 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az országos tisztifőorvos arra kéri az egészségügyi dolgozókat, éljenek az oltás lehetőségével

Az országos tisztifőorvos arra kéri az egészségügyi dolgozókat, éljenek az oltás lehetőségével

Az országos tisztifőorvos arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy éljenek az oltás lehetőségével.

Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján azt kérte az egészségügyi dolgozóktól, hogy jelentkezzenek és oltassák be magukat, mert - mint mondta - szeretnének "továbblépni az oltási sorban".

Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy kedden három magyarországi beteg mintájában azonosították azt az angliai vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is azonosítottak, így nyilvánvaló volt, hogy az Magyarországot sem kerüli el.

Jelezte, hogy ez a variáns rendkívül gyorsan terjed, megbetegítő képessége 50-70 százalékkal nagyobb, mint az eredeti koronavírusé, ugyanakkor a vakcinagyártók jelentős része állítja, hogy oltóanyagaik hatékonyak az új mutánssal szemben. Mi is ebben bízunk - jegyezte meg.

A vírusmutációt Kiss Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vírus-referencialaboratóriumának virológusa, Gyenesei Attila, a Pécsi Tudományegyetemen működő bioinformatikai kutatócsoport vezetője és az Állatorvos-tudományi Egyetem bioinformatikai központját vezető Solymosi Norbert közös kutatásának eredményeként azonosították.

Müller Cecília ismertette, hogy kedden 1358-cal nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma. A kórházban ápoltak száma 5000 alá csökkent, jelenleg 4870 beteg szorul kórházi ellátásra, és 339-en vannak lélegeztetőgépen.

"A járványügyi adatok napok óta kedvező tendenciát mutatnak, de ez nem ad okot lazításra" - mondta.

Hozzátette: a járvány kezdete óta elhunyt betegek jellemzően valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, 3 százalék azoknak az aránya, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt.

A tisztifőorvos hangsúlyozta: a védőoltások beadása folyamatos, minden csoport oltását tervezik, és kizárólag a beérkező vakcinamennyiség szab határt az oltások beadásának.

Kedd estig az összes beérkezett vakcinát felhasználták, 86 929-en kapták meg az oltást. Január 18-án elkezdik beadni a második oltásokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: a beoltottakra is vonatkoznak a maszkviselés és a távolságtartás szabályai. A védettség a második oltóadagot követő egy hét múlva alakul ki, de ez nem jelenti azt, hogy a védelmi intézkedéseket ne kellene betartani. A népesség védettsége akkor alakul majd ki, ha a lakosságot nagy részét beoltják - fűzte hozzá.

További kérdésre válaszolva Müller Cecília közölte: elsősorban az Európai Unió által engedélyezett vakcinák érkeznek Magyarországra közös beszerzés révén, "tudnánk oltani még többet, az infrastruktúra és a felkészültség adott, az oltóhelyeket és az oltandó csoportokat is tudjuk bővíteni".

Hozzátette: a kormány tárgyal minden gyártóval, "ahonnan hatékony és biztonságos vakcinát tudunk beszerezni".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére