Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Július 15. 06:14, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az olajkereslet jelentős csökkenésére számít az idén az OPEC

Az olajkereslet jelentős csökkenésére számít az idén az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) legfrissebb piaci jelentésében a globális olajkereslet 9 százalékos csökkenését jelzi idénre, amit az így előírt alacsony szintről jövőre 8 százalékos növekedés követ majd.

A szervezet honlapján kozzétett júliusi jelentésben az OPEC napi 90,7 millió hordós olajfelhasználást jelez előre az idei évre, 9 millió hordóval alacsonyabbat a 2019-esnél.

Az OPEC a világgazdasági teljesítmény 3,7 százalékos csökkenését jelzi előre 2020-ra, míg júniusi prognózisában még 3,4 százalékos GDP-csökkenéssel számolt. Az idei csökkenést 2021-ben 4,7 százalékos növekedés követi majd.

Az euróövezet bruttó hazai terméke az idén 8,0 százalékkal csökken, jövőre 4,3 százalékkal emelkedik. Az Egyesült Államokban az idén 5,2 százalékos lesz a GDP-csökkenés amit jövőre 4,1 százalékos növekedés követ majd.

Júniusban a globális olajtermelés napi 3 millió hordóval napi 86,29 millió hordóra csökkent. Mivel az OPEC az átlagnál nagyobb mértékben csökkentette termelését, részaránya a globális termelésnek közel negyedére, 25,8 százalékra csökkent, 1,3 százalékponttal alacsonyabbra az előző havinál.

Áprilisban az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők Oroszország vezetésével a kitermelés napi 9,7 millió hordós csökkentésében állapodtak meg májustól júliusig. A csökkentés mértékét azonban a határidő lejártával egyes értesülések szerint napi 7,7 millió hordóra fognák vissza.

Címkék: olaj, olajkereslet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.