Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Június 04. 16:32, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Az idő egésze

Az idő egésze

Kiállítás nyílik Kósa Ferenc képeiből Hódmezővásárhelyen.

Kósa Ferenc Kossuth-, Balázs Béla-, Prima Primissima és Magyar Örökség-díjas filmrendező, fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja fotográfiáiból nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria földszintjén június 6-án, szombaton 12.30-kor. Az eseményen felszólal Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere és Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete. A tárlatot Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író, költő nyitja meg.

Kósa Ferenc filmrendező ‑ Tízezer nap című diplomafilmjét az 1967-es Cannesi-fesztivál legjobb rendezésével díjazták ‑ több mint fél évszázada álló képekben is rögzíti mindazt, amit jártában-keltében lát, érez és gondol. (A hazai és nemzetközi filmvilágban is elismert rendező, forgatókönyvíró jegyzi többek között az Ítéletet ‑ Bessenyei Ferenc főszereplésével ‑, az ötvenes évek gyilkos légkörét feldolgozó Mérkőzést vagy a Szalay Ferenc festőművész malmánál forgatott A másik embert.) A művész Az idő egésze című fotókiállításának bevezetőjében úgy fogalmaz, hogy a fényképeket mindig a múló pillanat és az időtlen idők találkozási pontjának tekintette. "Kizárólag arra törekedtem, hogy a képeim [...] a körülöttem lévő világot éppúgy láthatóvá tegyék, mint a bennem lévő világot." - vallja Kósa Ferenc.

Kósa egyedi módon, a bartóki pentatónia jegyében megkomponált fotográfiái a világ öt földrészére vezetik az Alföldi Galériában szombaton nyíló, több mint háromszáz alkotásából álló tárlat nézőit. A látogatók Magyarországtól, Erdélytől elindulva bejárhatják az egész földkerekséget: Európát, Japánt, Ázsiát, Afrikát, Dél-Amerikát Észak-Amerikát és a Biblia tájait. A kiállítás külön(leges) fejezete A vihar szeme címet viseli.

A szombaton fél egykor kezdődő vernisszázson köszöntőt mond Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, a Japán Napok alkalmából beszédet mond Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete. Kósa Ferenc Az idő egésze című kiállítását Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író, költő, a Nemzet Művésze nyitja meg. Az eseményen közreműködik a Fandante Kamarakórus Melegh Tamás karnagy vezényletével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: