Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Augusztus 11. 08:00, szerda | Külföld
Forrás: Andits Eszter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció mti

Az EU további 35 millió eurót szán az oltási folyamat felgyorsítására a keleti partnerségét alkotó régióban

Az EU további 35 millió eurót szán az oltási folyamat felgyorsítására a keleti partnerségét alkotó régióban

Az Európai Unió 40 millió euróról 75 millióra emelte támogatási csomagját a keleti partnerségéhez tartozó hat ország - Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Ukrajna - számára

a koronavírus elleni oltási folyamat felgyorsítása végett - közölte a brüsszeli székhelyű Európai Bizottság kedden.

A testület sajtóközleménye szerint ezzel az új, 35 millió eurós támogatási csomaggal az EU a globális oltóanyaghiány közepette jelentősen növelni kívánja az oltóanyagok elérhetőségét a keleti partnerség régiójában azáltal, hogy megkönnyíti az uniós tagállamok számára az oltóanyagkészletek megosztását, és költségvisszatérítést biztosít. Ez a támogatás kiegészíti a COVAX-kezdeményezés - a Covid-19 elleni oltóanyagokhoz való méltányos és egyetemes hozzáférést biztosító, globális szintű összefogás - keretében nyújtott uniós támogatást, és hozzájárul az oltóanyagok méltányos és átlátható elosztásához a keleti partnerség országaiban.

Az EU az első, 40 millió euró összegű támogatási csomagját egészíti ki, amelyet az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve még februárban mozgósított a lakosság biztonságos és hatékony oltására való felkészülés és a helyi felkészültség azonnali megerősítése érdekében. Az uniós támogatás kiterjedt az oltási programban részt vevő egészségügyi vezetők és egészségügyi személyzet képzésére, az oltóanyagok és ellátmányok eljuttatásához és kezeléséhez nyújtott kulcsfontosságú logisztikai támogatásra, a védőoltásokkal kapcsolatos adatokra és a biztonságossági ellenőrzésre, a kommunikációra és a közösségi szerepvállalásra, valamint a digitális Covid-igazolvány kidolgozásának támogatására.

"Az EU elkötelezetten támogatja keleti szomszédait az oltási folyamat felgyorsításában, mivel ez döntő fontosságú lesz a világjárvány felszámolása és a régió társadalmi-gazdasági helyreállításának elindítása szempontjából" - nyilatkozott Várhelyi Olivér bővítési és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

A támogatási program a keleti partnerség országaiban a járvány kezelésére irányuló tavalyi első regionális fellépésen alapul, amelynek keretében az EU és a WHO egymással összefogva elindította a 35 millió euró összegű "Szolidaritás az egészségügyért" kezdeményezést. Az intézkedés jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelést biztosított a régió számára, ideértve több mint 11 millió darab egyéni védőeszközt, 12 000 laboratóriumi készletet, több mint 1500 lélegeztetőgépet, oxigénkoncentrátort és pulzoximétert, valamint több mint 20 000 PCR-tesztkészletet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.