Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Június 06. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az EU dömpingvámot rendel el Kína napelemexportjára - Kína máris válaszolt

Az EU dömpingvámot rendel el Kína napelemexportjára - Kína máris válaszolt

Ideiglenes vámmal sújtják a Kínából Európába exportált napelemeket - tájékoztatott a BBC. Az Európai Bizottság eddigi legnagyobb ilyen típusú rendelkezése értelmében június 6-tól folyamatosan növelik a kiszabott vám mértékét. Az intézkedést az indokolja, hogy Kína dömpingáron adja el az európai piacon a napelemeket, ezáltal veszélybe sodorja az európai napelempiacot. Kína már vizsgálja az európai borok megadóztatásának lehetőségét.

Az Európai Bizottság ideiglenes vámokkal sújtja a Kínából érkező napelemeket annak ellenére, hogy Németország és más uniós országok is ellene voltak a kereskedelmi háborútól való félelem miatt. A bizottság úgy értékeli, a kínai gyárak méltánytalanul megrövidítik piaci riválisaikat.

Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa elmondta, a kínai napelemeket dömpingáron, tehát előállítási ár alatt adják el Európában, ami sérti a piaci versenyt. Az intézkedés június 6-án, csütörtökön lép hatályba, mind a 27 tagállamban.

A vám mértéke fokozatosan emelkedik majd. Kezdetben átlag 11,8 százalékkal (ez kevesebb, mint az eredetileg tervezett mérték), s két hónap múlva érheti majd el az átlagosan 47,6 százalékos mértéket, ha nem sikerül Kínával kompromisszumra jutni.

Ha a tárgyalások nem hoznak eredményt a kérdésben, az ideiglenes vám tartóssá alakul, s december hónaptól öt éven keresztül érvényben marad. De Gucht elmondta, a kínai napelemek európai eladási ára 88 százalékkal magasabb kellene legyen az Európai Bizottság számításai alapján. 'Ha nem teszünk még ma lépéseket, Kína napelempiaci viselkedése képes lenne romba dönteni egy fontos iparágat Európában' – mondta. A jelenlegi intézkedéseket ösztönzésként szánják azért, hogy Kína hajlandó legyen tárgyalásokat folytatni. A dömpingvám bevezetése alkalmat ad a tárgyalásokra, de most Kínának kell lépnie – szögezte le.

Az EU szerint ilyen ideiglenes vámtételek lehetőséget biztosítanak, hogy a problémát tárgyalások során oldják meg, és megállapodás szülessen egy minimum eladási árról Európában. Kína a világ legnagyobb napelemgyártója, 2011-ben Európába összesen 21 milliárd euró értékben exportálnak. A dömpingvám mindeddig az Európai Bizottság legnagyobb volumenű ilyen típusú intézkedése.

A kínai kormány múlt hónapban figyelmeztette az Európai Uniót, hogy ha Brüsszel kitart az ideiglenes vámszabás mellett, meg fogják tenni a 'szükséges lépéseket' nemzeti érdekeik védelmében. Az ügy vizsgálatát az európai napelemiparág több mint 25 százalékát képviselő EU ProSun egyesülés kezdeményezésére indították.

Kína egy napon belül válaszolt, 'ellenvámok' születhetnek

Egy nappal azután, hogy az Európai Bizottság döntést hozott Kína napelemexportjának megvámolásáról, Kína már meg is adta rá válaszát.
'A kínai kormány és ipar nagy nyitottságot tanúsított és nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy az EU és Kína közt fennálló napelempiaci problémákat tárgyalások és párbeszéd útján megoldják' - szögezte le Shen Danyang, a Kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője. Kína jelenleg dömpingvám kiszabásának és a támogatások megvonásával járó változások alapos vizsgálatát rendelte el, amivel az Európából érkező borimportjukat sújtanák. Kína szerint ez 'erősen ellenpontozná' az EU 'igazságtalan' adóit.

'Reméljük, hogy az európai oldal további nyitottságot és rugalmasságot mutat majd az iránt, hogy mind a két fél számára elfogadható megoldást találjunk tárgyalások útján' - tette hozzá a szóvivő. A Kínai Kereskedelmi Minisztérium még nem adott konkrét információkat és határidőket arról, hogy áll az európai borimportot érintő vizsgálat.

Pekingi szakértők szerint a kínai reakció egyenes következménye az európai döntésének. Davide Cucino, az Európai Kereskedelmi Kamara elnöke szerint ' Kína lépése a keddi döntésekre adott megtorlásként fogható fel.' Ugyanakkor hozzátette: az, hogy az EU csak fokozatosan vezeti be a kiszabott vámokat, lehetőséget biztosít tárgyalások folytatására, melyek hónapokon belül jó eredményeket hozhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.