Városlista
2020. május 25, hétfő - Orbán

Hírek

2019. Július 09. 16:01, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Az Emlékpontban mutatták be a Trianoni Szemle legújabb számát

Az Emlékpontban mutatták be a Trianoni Szemle legújabb számát

A Trianon Kutatóintézetet 2007-ben hozták létre irodalmárok és történészek, s rá két évre, 2009-ben jelent meg a Trianoni Szemle első száma, amelynek 11. évfolyamának első félévi számát a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

A lap küldetéséről szólva Szidiropulosz Archimédesz főszerkesztő elmondta: amikor két évtizede elkezdetett a trianoni békediktátum kérdésével foglalkozni, az általa együttműködésre felkért szakemberek visszautasították ajánlatát tartva annak következményeitől, vagy tájékozatlanságuk miatt. Ma egyre többen vannak tisztában a békediktátum következményeivel és máig tartó hatásaival, amely részben a nemzeti összetartozás napjának 2010 óta történő megemlékezéseinek is köszönhető, de ma is sokan vannak, akik nincsenek tisztában a kérdés jelentőségével.

Manapság Romániában egyetemeket vesznek el a magyarságtól, temetőket gyaláznak, meg, Szlovákiában korlátozták a magyar Himnusz eléneklését, miközben azok az országok, akik Trianonnal „túlnyerték” magukat, nem látják meg, hogy minél több jogot adnának a területükön élő kisebbségeknek, annál kevésbé került a nap közbeszédbe a békeszerződés – fogalmazta meg a főszerkesztő.

A most bemutatott lapszámban, amelyet a főszerkesztő mellett Domonkos László újságíró, Medvigy Endre irodalomtörténész és Kolczonay Katalin szerkesztő ismertetett, külön fejezet foglalkozik a tanácsköztársaság száz évvel ezelőtti napjaival, amelyben Prohászka Ottokár és Tormay Cécile műveiből vett idézetek mellett Pilhál György Szamuely Tiborról megfogalmazott írása is olvasható.

A rovatban jelent meg P. Ábrahám Dezső cikke Stromfeld Aurélról, aki sem baloldali, sem kommunista nem volt. A köztársasági elnök, Károlyi Mihály 1919-ben őt kérte fel, hogy szervezze meg a magyar hadsereget, amelyet néhány hónappal korábban züllesztettek szét, amelynek köszönhetően a határok védelme nélkül álló országba akadálytalanul törhettek be a román csapatok, megszállva Budapestet, s Győrig és Pápáig eljutva megalázva a magyarokat.


Ebben a helyzetben szervezte meg Stromfeld a hadsereget, amely a Felvidéken bár sikereket ért el hadjárata során, azonban erre a tanácsköztársaság kommunista diktatúrája idején került sor, ezt a nemzetközi közvélemény elítélte, s bukásra volt ítélve.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 22. 10:09, péntek | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 23 határsértő Csongrád megyében. A rendőrök 17 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 6 fő bejutását pedig megakadályozták.

2020. Május 22. 08:18, péntek | Helyi

Kedves Állatbarát!

Sokan nem rendelkeznek az adó 1 százalékról, kérjük segítsenek!

2020. Május 20. 14:34, szerda | Helyi

Élelmiszercsomagot és hűtőszekrényeket ajánlott fel a MÁV-START az Országos Mentőszolgálatnak

A vasúttársaság szeretné támogatni a minden nap hősiesen, emberfeletti munkát végző mentőket, ezért másfél millió forint összegben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel az Országos Mentőszolgálatnak.

2020. Május 20. 14:24, szerda | Helyi

Idő formálta tájelemek

Vásárhelyi művészhallgató diplomakiállítása a Tornyai-múzeumban