Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. November 03. 11:19, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Az Emlékpont kutatásai alapján készült el a Vásárhelyi Televízió 1956-os filmje.

Az Emlékpont kutatásai alapján készült el a Vásárhelyi Televízió 1956-os filmje.

A Vásárhelyi Televízió az Emlékponttal együttműködésben készítette el dokumentumfilmjét az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára.

A november 4-i bemutató előtt a filmről szerdán tartott sajtótájékoztatót Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere és Rókus Ákos, a Vásárhelyi Televízió ügyvezető igazgatója, egy személyben az Amikor megszűnik a félelem című film rendezője a pénteki vetítés helyszínén, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.


Első alkalommal kerültek feltárásra ilyen részletességgel a hódmezővásárhelyi 56-os események – szögezte le az alpolgármester, kiemelve, hogy az Emlékpont történészei, Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc, valamint az eseményekről a közgyűjtemény által megjelentetett kötet szerkesztője, az intézményt vezető Dr. Miklós Péter munkája szolgált alapként a november 4-i díszbemutatón először látható, mintegy másfél órás dokumentumfilmhez.

Dr. Kószó Péter emlékeztetett: az 56-os forradalomhoz a szikrát a MEFESZ, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének október 16-i szegedi alakuló ülése szolgáltatta, amelyen két vásárhelyi végzős gimnazista, Csoma Lajos és Zrínyi Péter is részt vett és október 19-én a Bethlen Gábor Gimnázium diákparlamentje még a műegyetemi események előtt követelte a szovjet csapatok kivonulását és a Varsói Szerződésből történő kilépést. Dr. Kószó Péter a film elkészítését értékelve hangsúlyozta, hogy az a köztünk élő szemtanúk, résztvevők visszaemlékezéseit megörökítve méltó láncszeme a vásárhelyi 56-os megemlékezés sorozatnak.

– A film a feldolgozhatóság lehetőségének huszonnegyedik órájában készült el – fogalmazott a filmet rendező Rókus Ákos. A VTV-t működtető Szerdahelyi József Nonprofit Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatója elmondta: a tucatnyi visszaemlékező vallomás mellett láthatók a filmben a VTV harmincéves archívumának felvételei is, ennek köszönhetően a képkockákon a már köztünk nem élő személyek is megszólalnak.

A dokumentumfilm három részből áll: az első rész az 56-os hazai és vásárhelyi eseményeinek bemutatása a vásárhelyi szemtanúk szemszögéből, míg a második részben az 56-os forradalom egyetlen vásárhelyi áldozatásnak, Gácsi László tragikus sorsát mutatja be, a harmadik rész pedig a megtorlásokról és a forradalmat követő, az emberi sorsokat kettétörő intézkedésekről szól.

A filmet mintegy negyedórányi, eredeti, archív filmfelvétel gazdagítja, de láthatóak a filmben azok a dokumentumok és fotók is, amelyet az Emlékpont munkatársai bocsátották a film készítőinek rendelkezésére, emellett a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára és a Németh László Városi Könyvtár is hozzájárult a film anyagához.

November 4-én 17 órakor az Emlékpontban nyílik meg Radics Márk képzőművész 4000 tank című kiállítása, amelyet követően 18 órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban nagy vásznon lesz látható az Amikor megszűnik a félelem című dokumentumfilm, amelyet később a Vásárhelyi Televízió is műsorra tűz.

A film előzetesét az alábbi linken tekinthetik meg: http://https://www.youtube.com/watch?v=tEbwUmV-yHM

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás