Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 21. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Próbakő Kommunikáció Pálffy-Bernáth Zsófi

Az elfogyasztott energia harmadáért a háztartások a felelősek

Az elfogyasztott energia harmadáért a háztartások a felelősek

Ha ma csak két dolgot fogadsz meg, akkor ez legyen az a kettő:
1. Gyűjtsd még a szennyest, mielőtt elindítanád a mosást!
2. Tekerd lejjebb a hőfokszabályozót!

Az elfogyasztott energia harmadáért a háztartásokafelelősek

Nem újdonság, hogy az élet megannyi területén tehetünk bolygónk, és még inkább saját jövőnkvédelméért. A GreenDependent Intézet innovatív kutatási kezdeményezése most azonban két kikerülhetetlen szegmenst (mosás, fűtés) vett górcső alá, ahol kimutatta, hogy már kis viselkedésváltoztatással csökkenthetjük háztartásunkenergiafogyasztását. Csak azzal, ha minden magyar háztartás 20%-kal csökkentené a mosásai számát, akkor már egy Zirc méretű város lakosainak éves szén-dioxid-kibocsátását elkerülhetnénk (1)

Mivel a háztartások használják az elfogyasztott energia harmadát(2), fontos szerepet játszanak az energiarendszer átalakításában.

Ezért itt az ideje, hogy megkérdőjelezzük az otthoni energiahasználattal kapcsolatos szokásainkat. Az ENERGISE (Európai Hálózat a Fenntartható Energiáért: Kutatás, Jó Gyakorlat, Innováció) projekt Európa-szerte nyolcországbantöbb mint 300 háztartás elé állított két fő kihívást, amelyet mi is bármikor kipróbálhatunk környezetünk védelméért.

Mosási kihívás: felezzük meg a mosások számát

Fűtési kihívás: csökkentsük a beltéri hőmérsékletet 18 C-ra

A projektet hazánkban a GreenDependent Intézet koordinálta. Ők segítették tippekkel, eszközökkelés ún. kihívás dobozokkal a négyhetes tanulási folyamat sikerességét. A számok pedig magukért beszélnek: a heti mosásokszáma a kihívás végére eggyel csökkent (4-5 mosásról 3-4 mosásra), és ez az érték háromhónappal a kihívás után is megközelítőleg megmaradt. Azt, hogy pazarlóan mosunk, mi sem fejezi ki jobban, hogy heti egymosás elhagyása egyáltalán nem befolyásolja a kényelmi szintünket, és ha mindannyian így tennénk, akkor 6790 magyar ember éves szén-dioxid-kibocsátását elkerülhetnénk ezzel. A résztvevőországok között jelenleg egyébként a középmezőnyben tartózkodunk a mosások számát tekintve. Írországban kiugróan sokszor mosnak: a vizsgált háztartások esetében a kihívás előtt közel hétalkalommal indították be a mosógépet, amit a kezdeményezés által sikerült ötalá szorítani. A svájciak a legtudatosabbak a mosás terén: itt a háromnál is kevesebb heti mosásnak sikerült kettőalá mennie.

1Forrás: ENERGISE Energia Élő Labor jelentés -Magyarország

2Forrás: Nemzetközi Energia Ügynökség, 2017

Mosási kisokos

  • Ha 60°C helyett 40°C-on, illetve 40°C helyett 30°C-on mosunk, azzal kb. feleannyi áramot fogyasztunk egy-egy mosásnál.
  • A ruhacímkén lévő mosási hőfok nem az ajánlott, hanem a maximális mosási hőmérsékletet jelzi, nyugodtan mossunk alacsonyabb hőfokon!
  • Amit csak lehet, mossunk 30°C-on. A törölközőket és ágyneműt mossuk 40°C-on, kivéve, ha valaki beteg vagy az egészségügyben dolgozik; ilyenkor ajánlott 60°C-on mosni.
  • 2-3 havonta legalább egyszer mossunk 60°C-on, hogy megelőzzük a baktériumok elszaporodását a mosógépben.

A mosás mellett a fűtésvolt a kihívás másik sarkalatospontja. Nyakunkon a fűtési szezon, már most határozzuk el, hogy idén jobban odafigyelünk arra, hogy nemegyből a termosztátot tekerjük feljebb, hanem előbb magunkra veszünk még egy réteg ruhát. „Magyarországon egy átlagos háztartás energiafogyasztásának 74%-át afűtés teszi ki, így egy-egy döntésünk hatása igencsak jelentős az energiarendszer alakulására. Kutatási kezdeményezésünkből kiderül, hogyhaa beltéri hőmérsékletet csupán 1 C-val csökkentenénk, nem változna meg a hőkomfortunk, de máris sokat tennénk bolygónkért, és még inkább saját jövőnkért”-hangsúlyozta Vadovics Edina, aGreenDependent ügyvezető igazgatója.

Fűtési kisokos

  • Szenteljünk időt a termosztát beállítására és alakítsuk azt életmódunkhoz. Például napközben, amikor otthon vagyunk, állítsuk 18-21°C-ra, és éjszakára,illetve a nap arra a részére, amikor nem vagyunk otthon, vegyük 2-3°C-kal lejjebb.
  • A hálószoba hőmérsékletét tartsuk 1-3 fokkal alacsonyabban, mint a lakás többi, gyakran használt helyiségét (16-18 fok is elegendő az alváshoz)! Szervezetünknek jót tesz a viszonylag hűvös környezet -használjunk gyapjútakarót, igyunk egy meleg teát lefekvés előtt.
  • Ha több napra megyünk el otthonról, ne zárjuk el teljesen a fűtést -jóval több energia és pénz újra felfűteni a kihűltlakást! Elég, ha pár fokkal csökkentjük a beállított hőmérsékletet. A projekthonlapjánmég többfűtéssel, mosással és háztartási energiafogyasztással kapcsolatos zöldítő tipp, infografika található. Ha pedig valaki elhatározta, hogy a tettek mezejére lép, és szeretne energiát és pénzt megtakarítani, akkor csatlakozhat a GreenDependent most induló EnergiaKözösségek programjáhozis.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére