Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2015. Október 06. 14:58, kedd | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Az Elbától a Dunáig

Az Elbától a Dunáig

Konferencia a magyar-német kapcsolatokról az Emlékpontban.

A német újraegyesítés 25. évfordulójához kapcsolódóan konferenciát rendez az Emlékpont és a Kodolányi János Főiskola október 9-én, pénteken 11 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. A tanácskozás keretében a két intézmény közös kutatási és tudományos együttműködésről ír alá megállapodást.

A Magyar–német együttélés és kapcsolatrendszer a modernitásban alcímű konferencia nyitóelőadásán Vizi László Tamás a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese a német földrajzi és politikai tér történeti alakváltozásairól tart referátumot. Marjanucz László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője a németek Magyarországra való betelepítésének történeti kérdéseit taglalja, míg a második világháborút követő német kitelepítésről Gulyás László és Miklós Péter történészek tartanak előadást. Előbbi felszólalás a közép- és kelet-európai németek elűzését, az Emlékpont vezetője a dél-alföldi németek kitelepítésének egyháztörténeti forrásait mutatja be. Sallai János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára Magyarország a vasfüggöny lebontásában és a német újraegyesítésben játszott szerepét tárja a konferencia hallgatósága elé. Huszonöt év jóban, rosszban címet viseli Kiszelly Zoltán, a Kodolányi János Főiskola docensének beszámolója, melyben az 1990 és 2015 közötti német-magyar kapcsolatokat ismerteti. Zachar Péter Krisztián, a székesfehérvári felsőoktatási intézmény tanszékvezetője a német gazdasági kamarai modell rendszerváltoztatás utáni Magyarországra gyakorolt hatásáról beszél, Bencze Edit intézetvezető egy összehasonlító elemzésen ‑ az EU-alapító Németország és a 2004-ben csatlakozott Magyarország, mint új tagállam példáján ‑ keresztül mutatja be az uniós érdekérvényesítést és lobbi-tevékenységet.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 05. 12:05, szerda | Helyi

Balatoni és Tisza-tavi szolgáltatásfejlesztés: fókuszban a kerékpáros turizmus

A korábbi évek szolgáltatási színvonalának javítása után, idén is jól érzékelhető fejlesztések teszik vonzóbbá, kényelmesebbé a vasúti utazást, illetve új turisztikai ajánlatok is az utasok rendelkezésére állnak.

2021. Május 05. 12:02, szerda | Helyi

Május 17-én életbe lép az előszezoni menetrend

Sűrűbb eljutást és minőségibb szolgáltatást nyújt a MÁV-START a Balatonhoz utazóknak.

2021. Május 05. 11:58, szerda | Helyi

Eladni vitte a hamis ruhát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint tizenötmillió forint értékű hamis ruhát találtak egy autóban.

2021. Május 04. 00:00, kedd | Helyi

Május 4-én nyitnak a hódmezővásárhelyi múzeumok

Védettségi igazolvánnyal várják a látogatókat