Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2018. November 12. 11:48, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Az egykori kultusz formái a 21. század látványvilágában

Az egykori kultusz formái a 21. század látványvilágában

Len-in mánia kiállítás nyílt az Emlékpontban

Péntek este nyílt meg a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Len-in mánia című kiállítása, amely Dr. Udvardy Csaba sebészorvos több mint harminc, kortárs Lenin-szobor átiratán, valamint jó néhány szocreál Lenin-ábrázoláson keresztül mutatja be a szovjet kommunista államhatalom kiépítőjének kultuszát. A tárlat külön egysége foglalkozik a dél-alföldi város mai Hősök téren két évtizedig üldögélő, a népnyelv által „trónolóként” emlegetett kőszobor (Szabó Iván alkotása) történetével.

A kiállítás vendégeit köszöntve Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze megemlékezett a vásárhelyi közgyűjtemény és a fővárosi művészeti alapítvány kapcsolatának egyévtizedes történetéről, szólt arról, hogy a most megnyílt tárlat szorosan illeszkedik az Emlékpont intézményi koncepciójába. Az államszocializmus időszakát feldolgozó muzeális intézmény nem kizárólagosan történeti kiállítóhely, hanem rendszeresen helyet ad kortárs és helyi vonatkozású képzőművészeti kiállításoknak. A tegnap megnyílt tárlat történelmi hátterével mutat illeszkedést az Emlékpont küldetéséhez.

Szűcs György művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese egy egyetemista csoporttal 1984-ban Szovjetunióban tett útját idézte fel, amely során a delegáció kötelező programja volt felkeresni a Vörös téren Lenin mauzóleumát, majd feleleveníteni, hogy ki mire emlékszik a gyors ütemű körsétából. Volt, aki az egykori pártvezér cipőtalpát, mások gyér, rőt szakállának látványát rögzítették, míg Szűcs György emlékeibe az ökölbe szorított és kinyújtott ujjú kezek vésődtek. A tárlat társkurátora megnyitóbeszédében felvetette: a bebalzsamozott test mennyiben jelenti a személyt, vagy tekinthető inkább annak organikus szobrának? Az egyéni élet, főleg történelmi alakok esetében csak részben képes kitölteni az elnevezést, a hangsúly az utóéletében megvalósuló eszme, jelen esetben a Lenin-kultusz irányába tolódik el – emelte ki a művészettörténész.

Szűcs György Lenin egyik könyvének címével viccesen arra is felhívta a figyelmet, hogy miként nézzük az Emlékpont új kiállítását: „Egy lépés előre, két lépés hátra!”
A tárlaton Dr. Udvardy Csaba alkotásai új öltözetben teszik maivá a kultusz mementóit, harsány színekkel, az elmúlt évtizedekben szintén kultuszt teremtő Csillagok háborúja párhuzamával, valamint speciális fényeffektusokkal és mozgással válnak a Lenin-plasztikák a mindennapok látványának elemeivé.

A kiállítás – amelynek megnyitóján a korszak dalait hasonlóan átformálva az Eni&Men zenekar működött közre – február végéig látható az Emlékpont Galériájában, keddtől vasárnapig délelőtt tíztől délután öt óráig.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 29. 15:15, kedd | Helyi

Olcsóbban lehet utazni hétfőtől több dunántúli viszonylaton

Hétfőtől több dunántúli vasútvonalon is új menetrend és tarifa lépett életbe.

2020. Szeptember 29. 11:04, kedd | Helyi

A közúti közlekedésben is fontos a környezetvédelem

Már huszonnegyedik alkalommal zajlott le 2020. szeptember 21-25. között a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció sorozat, amelyben az idei évben Szeged mellett Budapest, Debrecen és Győr is részt vett.

2020. Szeptember 28. 12:44, hétfő | Helyi

Az októberi hétvégéken is lehet utazni Dunakanyar Napijeggyel

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján november 1-jéig még lehet vásárolni Dunakanyar Napijegyet,

2020. Szeptember 28. 12:23, hétfő | Helyi

Szeptember 28-tól három KISS közlekedik a váci és a ceglédi vonalon

Szeptember 28-án áll forgalomba a harmadik KISS, így hétfőtől már két emeletes motorvonat jár majd a váci és egy a ceglédi vonalon.