Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Augusztus 02. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az eddigi legrangosabb magyarországi díjugrató versenyt tartják a jövő hét végén

Az eddigi legrangosabb magyarországi díjugrató versenyt tartják a jövő hét végén

Jövő héten csütörtöktől vasárnapig az eddigi legrangosabb magyarországi díjugrató versenyt rendezik meg a felújított Nemzeti Lovardában.

"Ez a lovassport Forma-1-e. A mostani viadal jelentősebb, mint a korábbiak. Azt szeretnénk, ha ebből hagyomány lenne Budapesten. A helyszín adott a megújult Nemzeti Lovarda révén, melyről 2012-ben a Nemzeti Lovas Stratégia kezdetén még csak álmodtunk" - mondta Budai Gyula, a Magyar Lovassport Szövetség olimpiai felkészülést koordináló bizottságának elnöke a verseny szerdai sajtótájékoztatóján.

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa egyúttal kifejtette, az a cél, hogy újra legyen magyar lovas az olimpián, s lehetőleg már két év múlva, Tokióban.

Stróbl Dorottya, a sportági szövetség főtitkára ismertette: 26 nemzetből 88 lovas érkezik több mint 200 lóval a magyar fővárosba az eseményre, amelynek kapcsán sportszakmai tanácskozás is lesz.

"Most először rendezünk ötcsillagos versenyt, amelynek összdíjazása 425 ezer euró (136 millió forint)" - árulta el a versenyigazgatóként is dolgozó sportvezető. Egyúttal hozzátette, 13 ilyen versenyt rendeznek a világon, ebből kilenc van Európában, de a másik nyolc a sportág topligás országa.



Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy 2016 júliusában a háromcsillagos Nemzetek Díja után kezdődött a létesítmény felújítása, a hivatalos átadásra idén február 24-én került sor, azóta pedig több tesztversenyt rendeztek, de a Tattersall most tér vissza a nemzetközi körforgásba.

"A Nemzeti Lovarda kiürítése volt a legfőbb feladat, melynek köszönhetően 170 üres box áll rendelkezésre, plusz lesznek mobil boxok. Ilyen rangos eseménynél két hétre muszáj elköltöznie az itteni lovaknak, így például az öttusázókénak is" - mondta a Fábiáncsics.

A sportszakmai elvárásokat Szotyori Nagy Kristóf, a hazai szövetség díjugrató szakágának elnöke ismertette: rendezőként húsz magyar lovas indul, ebből öt alkotja a Nemzetek Díjában szereplő csapatot: Hugyecz Mariann, Horváth Balázs, ifj. Szabó Gábor, Krucsó Szabolcs, a tartalék pedig ifj. Kövy András.

"Egy változás van a két éve a háromcsillagos Nemzetek Nagydíján hazai közönség előtt győztes csapatban, de Krucsó Szabolcs az elmúlt évek teljesítményével rászolgált a bizalomra" - mondta a szakember, aki megjegyezte, ilyen összeállításban már indult magyar csapat ötcsillagos versenyen, s akkor ötödik lett.

A négynapos rendezvény két legfőbb eseménye közül a Nagydíjat pénteken 14.30-tól rendezik, míg a nyolc csapatot felvonultató Nemzetek Díját vasárnap 13 órától.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.