Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Október 24. 16:37, hétfő | Helyi
Forrás: Kép és szöveg: Búz Csaba hadnagy

„Az áldozat nem volt hiábavaló”

„Az áldozat nem volt hiábavaló”

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg október 21-én az 1956-osoktóberi forradalomról.

A Himnusz eléneklése után az egyszerű, hétköznapi emberekből, tetteikkel hősökké váló forradalmárokra emlékező ünnepi beszédében Schleisz Ferenc őrnagy elmondta, hogy 60 évvel ezelőtt felszínre tört a magyarságot mindig is jellemző szabadságvágy és a nép saját kezébe vette sorsa irányítását.

Bár a körülmények kedvezőtlen alakulása miatt, a nemzeti egység hiányában és határozott nyugati fellépés híján a forradalom elbukott, de annak hatását semmi és senki nem tudta legyőzni. Az őrnagy kiemelte: „Ma is köszönetet kell mondanunk a hősöknek, hogy vállalták a harcot, a lemondást és akár életük árán is védték hazánkat, közösségünket.”

Az ünnepség végén Drót László ezredes, a helyőrség parancsnoka Szolgálati Jeleket, és Emléklapokat és Köszönő leveleket adott át a beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenység és a Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati idő, valamint eddig végzett eredményes munka elismeréseként.

Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet adott át a Magyar Honvédség tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenysége során tanúsított kimagasló helytállások elismeréséül.

A helyőrségben található nyilvános könyvtárban egy kiállítás tekinthető meg, ahol a könyvtárba belépők az ’56-os forradalommal kapcsolatos könyvajánló mellett korabeli képeket láthatnak a forradalomról, és az azt követő időszakról. A kiállítás készítőjeként Tisza Zoltán elmondta: „Egy ilyen több napig tartó, gondolatébresztő összeállítás formájában is fontos megemlékezni október 23-a hőseire és azok közül, akik eddig bejöttek a könyvtárba, még mindenki megállt egy pillanatra a kiállítás előtt.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.