Városlista
2020. május 27, szerda - Hella

Hírek

2016. Október 24. 16:37, hétfő | Helyi
Forrás: Kép és szöveg: Búz Csaba hadnagy

„Az áldozat nem volt hiábavaló”

„Az áldozat nem volt hiábavaló”

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg október 21-én az 1956-osoktóberi forradalomról.

A Himnusz eléneklése után az egyszerű, hétköznapi emberekből, tetteikkel hősökké váló forradalmárokra emlékező ünnepi beszédében Schleisz Ferenc őrnagy elmondta, hogy 60 évvel ezelőtt felszínre tört a magyarságot mindig is jellemző szabadságvágy és a nép saját kezébe vette sorsa irányítását.

Bár a körülmények kedvezőtlen alakulása miatt, a nemzeti egység hiányában és határozott nyugati fellépés híján a forradalom elbukott, de annak hatását semmi és senki nem tudta legyőzni. Az őrnagy kiemelte: „Ma is köszönetet kell mondanunk a hősöknek, hogy vállalták a harcot, a lemondást és akár életük árán is védték hazánkat, közösségünket.”

Az ünnepség végén Drót László ezredes, a helyőrség parancsnoka Szolgálati Jeleket, és Emléklapokat és Köszönő leveleket adott át a beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenység és a Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati idő, valamint eddig végzett eredményes munka elismeréseként.

Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet adott át a Magyar Honvédség tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenysége során tanúsított kimagasló helytállások elismeréséül.

A helyőrségben található nyilvános könyvtárban egy kiállítás tekinthető meg, ahol a könyvtárba belépők az ’56-os forradalommal kapcsolatos könyvajánló mellett korabeli képeket láthatnak a forradalomról, és az azt követő időszakról. A kiállítás készítőjeként Tisza Zoltán elmondta: „Egy ilyen több napig tartó, gondolatébresztő összeállítás formájában is fontos megemlékezni október 23-a hőseire és azok közül, akik eddig bejöttek a könyvtárba, még mindenki megállt egy pillanatra a kiállítás előtt.”

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 26. 10:33, kedd | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba negyvenöt határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2020. Május 26. 10:19, kedd | Helyi

Június 4-től: Csongrád-Csanád megye

A trianoni békeszerződés 100. évfordulóján, június 4-én megváltozik megyénk neve, Csongrád-Csanád megyére.

2020. Május 25. 13:44, hétfő | Helyi

Újabb enyhítések jönnek a kormányhivatali ügyintézésben is

A járvány elleni sikeres védekezésnek köszönhetően újabb enyhítések jönnek a kormányhivatali ügyintézésben.

2020. Május 22. 10:09, péntek | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 23 határsértő Csongrád megyében. A rendőrök 17 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 6 fő bejutását pedig megakadályozták.