Városlista
2021. május 10, hétfő - Ármin

Hírek

2019. December 30. 13:50, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Az „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS”projekt 2019-es eredményei

Az „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS”projekt 2019-es eredményei

Az utasok által érzékelhetően és látványosan újulnak meg a legforgalmasabb állomások a MÁV „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS” programjának köszönhetően.

Most decemberben elkészültek a Déli pályaudvar, Zánkafürdő, Sárvár, Vecsés, Monor, Pilis, Zugló, Kőbánya-Kispest és Kőbánya alsó idénre tervezett felújítási munkálatai.

A MÁV kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. Ennek érdekében idén elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő felújítási program „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS” elnevezéssel. A felújítási program keretében több fővárosi és vidéki állomáson végez koncentrált felújítási munkálatokat és komfortnövelő beavatkozásokat annak érdekében, hogy az utasokat letisztult, kulturált állomási környezet fogadja.
Az idei évben a Keleti pályaudvaron, a Miskolc-Tiszai pályaudvaron, Kecskeméten, és Újszászon is befejeződtek az utaskomfortot növelő nagyobb karbantartási munkálatok.

A 2019-es programban kiemelt helyet foglalt el a Keleti pályaudvar rendbetétele újraaszfaltozták a peronokat a csarnok egész területén, új, modern, ledes utastájékoztató kijelzőfalat telepítettek, korszerűsítették a térvilágítást, lebontották a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat. A visszajelzések alapján letisztultabb, komfortosabb lett a Keleti, az elvégzett munkálatok pedig jelentős mértékben javították a Keleti pályaudvarra érkező és onnan induló vonatok menetrendszerű közlekedését, valamint a pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát.
Az évente másfél milliónál is több utast kiszolgáló és naponta átlagosan 200-250 személyszállító vonatot fogadó Zuglóban a nagy igénybevétel miatt szükséges karbantartások jelentősen javították a megállóhely összképét, színvonalát. és. A perontető alatti peronrész teljes hosszában új díszburkolatot kapott. Elvégezték a perontetők karbantartási munkálatait, a tisztítás, korrózióvédelem és festés mellett megszüntették a beázást, és megszépült a felvételi épület homlokzata is. Lecserélték a tájékoztató táblákat, új padokat és hulladékgyűjtő edényeket helyeznek el.

Az évente közel félmilliós utasforgalmat lebonyolítóKőbánya alsóna felvételi épület, a perontető, a peronburkolat és a lépcső karbantartása valósult meg idén. Az épület homlokzatának a felülettisztítása, a perontető tartópilléreinek megerősítése és az utastájékoztatási piktogramok megújítása is befejeződött. A nyílászárók és a kőburkolat cseréje 2020 elején várható.

Kőbánya-Kispestállomáson évente több mint 3,1 millió utas fordul meg, ezért az állomás elővárosi viszonylatban is kiemelt jelentőségű. Az állomásépület és a gyalogos felüljáró teljes körű és komplex rekonstrukciójára, egy új akadálymentes gyalogos felüljáró tervezésére közbeszerzést indított a vasúttársaság. A tervezésre irányuló közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult, a tervezési munkák 2020. januárban elkezdődnek. A nagyberuházás megkezdéséig megújul a váróterem, a pénztár és a mosdó is. Biztonsági kamerarendszert, új peronbútorokat (padokat, szemetes edényeket) is telepítenek, emellett a gyalogos felüljárón a burkolatokat és a világítótesteket is javítják. Az állomás karbantartása előreláthatólag 2020 első negyedében fejeződik be.

Idén decemberben a Déli pályaudvaron az utasbiztonsági szempontból kiemelten fontos peronszinti mellvédfal helyreállítás első műszaki ütemének munkái elkészültek, illetve korszerűsítették a vágányok végén található kijelzőket. 2020 első negyedévében az utasok által használt területek álmennyezetének felújítása tovább folytatódik és egyidejűleg a lámpák cseréjét is elvégzik a metró- és peronszinten is.

December végéig befejezik Zánkafürdőn a felvételi épület bontását, ezzel előkészítetve a terepet az új perontető kialakításához. Év végéig elkészül Veresegyházon az új, 64 férőhelyes P+R parkoló, valamint Sárvárona homlokzat és a fedett peron teljes mértékű felújítása.

A Keleti pályaudvar mellett a Nyugati és a Déli pályaudvaron, illetve két nagy utasforgalmat lebonyolító megyeszékhelyi állomáson, Debrecenben és Szolnokon is a legmodernebb LED-falas kialakítású az utastájékoztató táblákat helyeztek ki. További három állomáson - Vecsés, Monor és Pilis – is zajlik a vizuális utastájékoztatás fejlesztése.

Az idei év tapasztalatait beépítve a komplex „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS” elnevezésű felújítási program előreláthatólag 2023-ig folytatódik, valamint a következőkben a P+R és B+R parkolók fejlesztése is napirenden van.

Az 50 megújuló állomás és megálló térképe itt elérhető:https://www.mavcsoport.hu/mav_50.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 05. 12:05, szerda | Helyi

Balatoni és Tisza-tavi szolgáltatásfejlesztés: fókuszban a kerékpáros turizmus

A korábbi évek szolgáltatási színvonalának javítása után, idén is jól érzékelhető fejlesztések teszik vonzóbbá, kényelmesebbé a vasúti utazást, illetve új turisztikai ajánlatok is az utasok rendelkezésére állnak.

2021. Május 05. 12:02, szerda | Helyi

Május 17-én életbe lép az előszezoni menetrend

Sűrűbb eljutást és minőségibb szolgáltatást nyújt a MÁV-START a Balatonhoz utazóknak.

2021. Május 05. 11:58, szerda | Helyi

Eladni vitte a hamis ruhát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint tizenötmillió forint értékű hamis ruhát találtak egy autóban.

2021. Május 04. 00:00, kedd | Helyi

Május 4-én nyitnak a hódmezővásárhelyi múzeumok

Védettségi igazolvánnyal várják a látogatókat