Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Október 21. 11:40, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Az 1956-os sortüzek a középiskolások szemével

Az 1956-os sortüzek a középiskolások szemével

A diákok vizuális alkotásokkal versengtek

A Nemzeti Emlékezet Hete programsorozat keretében Sortüzek 1956-ban címmel rendezte meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont a középiskolások történelemversenyét. Az idei erőpróba résztvevőitől a forradalom és szabadságharc idején eldördült sortüzekről vártak kisfilmet a szervezők.

A verseny napján a diákok, felkészítő tanáraik, valamint a zsűri közösen tekintették meg az alkotásokat. Az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata, Futó Mária, Ötvös Netti és Nánási Petra Szilvána (felkészítő tanáruk Gregus Anna) prezentációban mutatta be az először Debrecenben eldördült sortüzek történetét, hangsúlyozva, hogy az akkor érvényben lévő szolgálati szabályzat szerint a fegyveres erőknek először figyelmeztető lövést kellett volna leadni, majd csak a tömeg lába elé leadott lövés után kerülhetett volna sor csak célzott lövésekre. A forradalom idején azonban az első lépéseket nem tették meg a karhatalmi erők.

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola diákjai (Jaksa Dalma, Bárány László, Paku Angéla, Bujdos Boglárka, felkészítő tanáraik: Varga Boglárka és Arany Mihály) filmjükben a kor hangulatát saját készítésű, a diákokat is szerepeltető képsorokkal igyekeztek bemutatni, s az Országház előtt, a Kossuth téren eldördült sortüzek illusztrálására filmes idézeteket is használtak.

A Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulói (Bodzsár Míra, Forrai Fruzsina, Márki-Zay Emma és Gémes Emese (felkészítő tanáruk Csipakné Nagy Bertilla) a történelmi események mellett a fővárosi református teológus hallgatók forradalomban való részvételét is bemutatták, megemlítve, hogy a hallgatók a 90. zsoltárt énekelték a demonstráció során. A filmben a vásárhelyi gimnazisták is elénekelték a Te benned bíztunk eleitől fogva kezdetű egyházi éneket, amelyet a vásárhelyi református ótemplomban vettek filmre.

A zsűriben szerepet vállalt Szenti Csilla, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára Hódmezővásárhelyi Levéltárának vezetője és Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze, akik köszönetet mondtak a komoly felkészülést vállaló csapatoknak és felkészítő tanáraiknak, s elismeréssel szóltak a bemutatott alkotásokról, amelyben a csapatok korabeli fényképeket, filmrészleteket, valamint komoly- és könnyűzenei részleteket is felhasználtak illusztrációként.


A versenyben megosztott első helyen végzett a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium, Általános Iskola csapata, a második helyezést az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola tudhatják magukénak, a csapattagok és felkészítőik az oklevelek mellett könyvjutalomban is részesültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek