Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Augusztus 24. 13:03, hétfő | Helyi
Forrás: ​MÁVINFORM

Augusztus 24-től karbantartások kezdődnek a Debrecen–Mátészalka vonalon

Augusztus 24-től karbantartások kezdődnek a Debrecen–Mátészalka vonalon

A Debrecen–Mátészalka vonalon jövő héttől mintegy másfél hónapon keresztül, több szakaszon is felújítja a vasúti pályát a MÁV.

A karbantartás idejére lezárják az érintett szakaszokat, ezért a munkavégzésekhez igazítva egész nap, illetve éjszakánként pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Nyírbátor és Mátészalka között augusztus 24-től 31-ig, Apafa és Nyírbátor között pedig szeptember 1-jétől október 11-ig tartanak a munkálatok: kicserélik az elavult betonaljakat, síneket, váltókat, vágányszabályozást végeznek és átépítenek több vasúti átjárót.

A felújítás során 2,3 kilométeren szüntetik meg a jelenlegi 40-50 km/h-ás sebességkorlátozásokat, és 80 km/h-ra emelik a megengedett sebességet (Nyíradony és Nyírgelse között 700 méteres, 60 km/h-s szakaszt kivéve), ezáltal pontosabbak lesznek a vonatok. A karbantartás révén csökkenhet a műszaki meghibásodások száma, megbízhatóbb lesz a vasút, a közúton közlekedők pedig gördülékenyebben, biztonságosabban hajthatnak át az átjárókon. A decemberi menetrendváltástól várhatóan 4-5 perccel csökkenhet a vonatok menetideje az évente mintegy félmillió utas által igénybe vett Debrecen–Mátészalka vonalon.

Augusztus 24-től 31-ig, Nyírbátor és Mátészalka között 20:37-től 4:58-ig hét vonat helyett pótlóbuszok közlekednek. A csatlakozások megőrzése érdekében a Tiborszállás–Mátészalka vonalon kettő, a Mátészalka–Fehérgyarmat szakaszon pedig egy vonat menetrendje pár perccel módosul. (hirdetmény, térkép)
Szeptember 1-jétől 13-ig folyamatos vágányzár lesz Apafa és Nyíradony között, de éjszakánként Nyírbátorig lesz meghosszabbítva a lezárás. A pótlóbuszok Debrecen–Nyíradony, illetve Nyírbátor között közlekednek. Nincs a vasútvonallal párhuzamos közút Apafa és Hajdúsámson között, ezért egy busz szállítja el a vonatok utasait Debrecen–Apafa–Dombostanya–Hajdúsámson között. Ehhez Debrecenből 40 perccel korábban kell indulnia, hogy Hajdúsámsonban csatlakozni tudjon a kizárt szakaszon végig közlekedő buszhoz, amelyiknek így nem kell Apafára és Dombostanyára betérnie. A második busz gyorsjáratként közlekedik, amennyiben a vonathoz az utasok száma miatt két busz is szükséges. A vasútvonalon közlekedő Kraszna InterCity helyett Debrecen és Mátészalka között, a teljes útvonalon busz viszi az utasokat. (hirdetmény)

Szeptember 14-től október 11-ig Hajdúsámson és Nyírbátor között lesz folyamatosan lezárva a pálya a felújítás miatt, de szeptember 28-tól október 1-jéig 18:30-tól 6:20-ig Apafa és Nyírbátor szakaszra hosszabbítják meg a lezárást. A vonatok helyett általában Hajdúsámson és Nyírbátor között fognak közlekedni a pótlóbuszok, de a Debrecenből induló utolsó esti vonat és a Debrecenbe érkező első hajnali vonat teljes útvonalán, Debrecen– Mátészalka között pótlóbusz fog közlekedni. A Kraszna IC helyett ekkor is pótlóbusz jár Debrecen és Mátészalka között. Az éjszakai meghosszabbított vágányzárak idején pedig a szeptember 1–13. közötti időszakra alkalmazott megoldással egy busz elszállítja a Debrecen–Apafa–Dombostanya–Hajdúsámson közötti utasokat, Hajdúsámsonban csatlakozva a Debrecen és Nyírbátor között közlekedő pótlóbuszhoz. A csatlakozások érdekében a Nyíregyháza–Nyírbátor–Fehérgyarmat és a Mátészalka–Csenger szakaszon néhány vonat menetrendje pár perccel módosul. (Ez utóbbi fázis hirdetményét várhatóan augusztus vége felé teszi közzé a vasúttársaság.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek