Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Június 21. 07:20, szombat | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Átkelünk, amivel tudunk

Átkelünk, amivel tudunk

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái június közepén a szükségeszközökkel történő átkelést gyakorolják a Tiszán.

Június közepétől két héten keresztül tart a „Bocskai Kund-2014” elnevezésű gyakorlat, amely szerves része a „Szentesi Fokos-2014” komplex, több eseményből álló kiképzési rendezvénysorozatának.

A 62. Lövészzászlóalj szakaszainak feladata ezen a gyakorlaton az volt, hogy szükségeszközök alkalmazásával keljenek át a Tiszán, majd az ellenség mélységében lévő műszaki zárrendszereinek és akadályainak felderítését végrehajtva, azok robbantással történő megsemmisítését követően térjenek vissza összpontosítási körletükbe. A folyópartig menetet végrehajtó szakaszok az első esti nyugvásbiztosítással párhuzamosan elkészítették az ún. „erőszakos vízi átkeléshez” szükséges tutajaikat, amelyekhez különböző, a folyóparton fellelhető anyagokat használtak. Munkájukat megkönnyítve rendelkezésre álltak - a faanyagok mellett - a logisztika által biztosított használt hordók és foltozott gépjármű gumibelsők is. Ezekkel a megépítést követően másnap - hadműveleti idő szerint éjszaka - átkeltek a folyón, majd a találkozási ponton történő újjászerveződés után útvonal felderítést hajtottak végre a 15 km-re lévő járőrbázisukig. A gyakorlat harmadik napjának hajnalán felderítve az ellenség műszaki akadályrendszerét előkészítették azt a robbantáshoz. A harcászati mozzanat utolsó fázisában az utászokkal megerősített lövész szakaszok az akadályok és műszaki zárak rombolása után visszatértek az összpontosítási körletükbe.

A kiképzésen résztvevő állomány tagjai a feladatokat megelőző felkészülési időszakban elsajátították a tutajkészítés módszerét, vízi jártassági ismereteket szereztek a Kurcán, valamint elméleti robbantási foglalkozásokon vettek részt, amely ismeretek szükséges és elengedhetetlen feltételei voltak a gyakorlat sikerességének.

A gyakorlaton a 62. Lövészzászlóalj századai, három napos rotációs rendszerben vesznek részt, amelyhez a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj mozgástámogató raja és utászai, valamint a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj búvárai nyújtanak segítséget.

Mádai Gábor őrnagy a 62. Lövészzászlóalj parancsnok-helyettese, a gyakorlat vezetőjeként hozzátette: „A kiképzési feladatok egyes fázisainak ilyen komplex jellegű gyakorlása szükséges ahhoz, hogy a katonák szakmai felkészültsége nem csak egy adott részterületet érintően legyenek kiválóak, hanem más, ritkán használt ismeretek is fejlesztésre kerüljenek.”

A CULP (Cultural Understanding and Language Proficiency – Kulturális megismerés és nyelvi fejlesztés)program keretében, a vásárhelyi laktanyában tartózkodó 10 amerikai hallgató is részt vett a kiképzésen. Az amerikaiak három hétig vannak Magyarországon és eközben angol nyelvet tanítanak a magyar katonáknak, ezzel is fejlesztve katonáink kommunikációs képességeit.

(Forrás: Búz Csaba hadnagy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a