Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Január 27. 17:51, szombat | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Aranysáfrány a Soá gyermekáldozatainak emlékére

Aranysáfrány a Soá gyermekáldozatainak emlékére

A hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen emlékeztek a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola hetedikes és tizedikes diákjai.

A holokauszt nemzetközi emléknapjához közeledve a vészkorszakban életét vesztett mintegy másfélmillió gyermekre emlékeztek.

A tanulók, akik aHolocaust Education Trust Ireland (Írországi Holokauszt Oktatási Alapítvány)és a Szembenézés Alapítvány programjában, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológia Kar Neveléstudományi Intézet támogatásával megvalósuló, nemzetközi Krókusz Projektben vesznek részt műsort is adtak a kiállítóhelyen.

A krókusz – aranysáfrány – sárga, hatszirmú virág, amely színével és formájával is utal a Dávid-csillagra. A nevét viselő projekt célja, hogy a fiatalok megértsék, mi okozta a holokausztban meggyilkolt másfél millió gyermek halálát és értelmezni tudják a történelem és saját életük közötti kapcsolatot.

Boneczné Bakó Anikó, az iskola történelemtanára elmondta: a diákok tavasszal a szegedi zsinagóga kertjében fognak krókuszokat ültetni. A nemzetközi Krókusz Projekt keretében ugyanis világszerte sárga aranysáfrányokat ültetnek azoknak a gyerekeknek az emlékére, akik a holokauszt áldozataivá váltak: hogy ne vesszenek a feledés homályába, hanem emlékük tovább éljen a jövő nemzedékekben.

Miután a diákok megismerték a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a kiállítóhelyet, Anna Frank és Radnóti Miklós naplójából vett idézetekből összeállított műsorukkal rótták le kegyeletüket, majd a kiállítóhely gyermekáldozatoknak emléket állító portáljánál helyezték el az emlékezés köveit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet