Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2018. Január 27. 17:51, szombat | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Aranysáfrány a Soá gyermekáldozatainak emlékére

Aranysáfrány a Soá gyermekáldozatainak emlékére

A hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen emlékeztek a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola hetedikes és tizedikes diákjai.

A holokauszt nemzetközi emléknapjához közeledve a vészkorszakban életét vesztett mintegy másfélmillió gyermekre emlékeztek.

A tanulók, akik aHolocaust Education Trust Ireland (Írországi Holokauszt Oktatási Alapítvány)és a Szembenézés Alapítvány programjában, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológia Kar Neveléstudományi Intézet támogatásával megvalósuló, nemzetközi Krókusz Projektben vesznek részt műsort is adtak a kiállítóhelyen.

A krókusz – aranysáfrány – sárga, hatszirmú virág, amely színével és formájával is utal a Dávid-csillagra. A nevét viselő projekt célja, hogy a fiatalok megértsék, mi okozta a holokausztban meggyilkolt másfél millió gyermek halálát és értelmezni tudják a történelem és saját életük közötti kapcsolatot.

Boneczné Bakó Anikó, az iskola történelemtanára elmondta: a diákok tavasszal a szegedi zsinagóga kertjében fognak krókuszokat ültetni. A nemzetközi Krókusz Projekt keretében ugyanis világszerte sárga aranysáfrányokat ültetnek azoknak a gyerekeknek az emlékére, akik a holokauszt áldozataivá váltak: hogy ne vesszenek a feledés homályába, hanem emlékük tovább éljen a jövő nemzedékekben.

Miután a diákok megismerték a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a kiállítóhelyet, Anna Frank és Radnóti Miklós naplójából vett idézetekből összeállított műsorukkal rótták le kegyeletüket, majd a kiállítóhely gyermekáldozatoknak emléket állító portáljánál helyezték el az emlékezés köveit.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:54, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 10. 07:53, vasárnap | Sport

Női kézilabda-vb - Elmaradt a bravúr, nem juthat nyolc közé a magyar válogatott

A magyar válogatott 26-22-re kikapott a svéd csapattól a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében szombaton.

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 10. 07:50, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy \"hetvenezer milliárd forintos kérdés\", amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben