Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. December 19. 10:54, péntek | Helyi
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

Aradon emlékeznek a román forradalom vásárhelyi mártírja

Aradon emlékeznek a román forradalom vásárhelyi mártírja

Negyedszázada lőtték le Tóth Sándor gépkocsivezetőt.

A román forradalom hódmezővásárhelyi mártírjára, Tóth Sándor gépkocsivezetőre emlékeznek december 23-án, kedden 12 órakor Aradon a Maros-hídnál álló emlékhelyen. A 44 éves, háromgyerekes férfi segélyszállítmányt vitt 1989 decemberében Romániába; az aradi újhíd feljárójánál érte a halálos lövés. A tragédia 25. évfordulóján rendezett megemlékezésen részt vesz Dr. Kószó Péter, a dél-alföldi város alpolgármestere, Dr. Grezsa István miniszteri biztos, valamint Tóth Sándor özvegye és családtagjai is.

Hódmezővásárhely a temesvári felkelés 1989. december 17-i kirobbanásától kezdve élénk figyelemmel és nagy együttérzéssel követte az események alakulását. December 22-én „Romániáért, Erdélyért” címmel tartottak több ezer fős szolidaritási tüntetést és adománygyűjtést a temesvári felkelés megsegítése céljából a vásárhelyi Kossuth téren. Az áldozatkészség szimbóluma volt az az idős hölgy, aki a segélyszállítmányhoz egy otthonról hozott megbontott kilós kristálycukorral tudott hozzájárulni. A helyben összegyűlt adományokból ‑ a „Pesti Csemege” vezetője nyitotta ki a bezárt üzletet, hogy a segélyszállítmány összeállításához bevásárolhassanak ‑ még aznap este konvoj indult Arad érintésével az ostromlott Temesvárra. Tóth Sándorra véletlenül, sorsszerűen esett a választás: eredetileg egy másik sofőr vállalta volna a fuvart, ő azonban otthon felejtette az útlevelét. Huszonharmadikán hajnali 2 órakor az aradi újhíd feljárójánál ‑ nagy valószínűség szerint szemből leadott géppisztolysorozatból ‑ érte halálos lövés a háromgyermekes gépkocsivezetőt.

A vásárhelyi mártír holttestét december 27-én hozták haza, temetésére 1990. január 3-án került sor, százak kísérték utolsó útjára a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatát. Tóth Sándor emléke azóta összeköti Aradot és Hódmezővásárhelyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.