Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 27. 15:43, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Áradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott a viharos időjárás Franciaországban

Áradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott a viharos időjárás Franciaországban

Heves viharok söpörtek végig Franciaország délnyugati és északi részén szombatra virradó éjszaka, a kidőlt fák és az áradások egész nap jelentős fennakadásokat okoztak a vasúti és közúti közlekedésben.

Szombat délelőtt mintegy 144 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás, a hibák helyreállításán a szolgáltató több mint ötszáz munkatársa dolgozott.Az országban átlós irányban délnyugat felől északra haladó vihar a hajnali órákban érte el Párizst, s a francia meteorológiai szolgálat az esti órákra újabb viharokat jelzett.Az Atlanti-óceán partján lévő Gironde megyében az éjszaka több mint ezer helyre hívták ki a tűzoltókat a szélvihar miatt leszakadt kábelek, az utakra kidőlt fák miatt, valamint az esőzések miatt elárasztott pincékhez, parkolóházakhoz. Ezeknek több mint a fele Bordeaux-ban vagy közvetlen környékén volt. A heves eső és az erős szél miatt két helységben - Naujac és Gujan-Mestras - ki kellett menekíteni egy-egy kemping lakóit, összesen 900 embert - közölték a tűzoltók. Bordeaux belvárosában rövid idő alatt több centiméternyi eső borította el az utcákat és a vasúti pályaudvar csarnokát.

Egy hetven év körüli nő súlyosan megsérült Pauillac településen, amikor a város harangja ráesett a házára.A fővárosból az ország délnyugati részébe induló vonatok szombaton 3-4 órás késsel közlekedtek: az állami vasúttársaság (SNCF) mintegy harminc munkatársa hordta el a sínekről a kidőlt fákat és a letört gallyakat, amelyek számos helyen megrongálták a vezetékeket is. Egyes szakaszokon minden 200 méteren hevert egy-egy kidőlt fa. Az SNCF ezért azért kérte mindenkitől, hogy ha teheti, halassza el az utazását. Az egy óránál többet késő vonatok utasainak visszatérítik a jegy teljes árát.

A közúti hálózaton még nem becsülték fel a vihar által okozott károkat, de kora délután szinte mindenhonnan több kilométeres dugókat jelentettek, miután a franciák egy jelentős része ezen a hétvégén indul nyaralni.Az Air Méditerranée Bejrútba induló repülőgépébe péntek este belecsapott a villám, ezért nem sokkal a felszállás után elővigyázatossági ellenőrzésre visszatért a Roissy-Charles de Gaulle repülőtérre. A francia fővárosban két napja folyamatos villámlásokkal járó heves viharok söpörnek végig. A fapados légitársaság Airbus A321-es gépe este fél 11 órakor szállt fel a legnagyobb francia repülőtérről, majd mindkét szárnyába belecsapott a villám, és "több, de nem komoly problémát okozott az elektronikus rendszerben" - közölte a repülőtér. Miután a járat még viszonylag közel volt Párizshoz, a kapitány úgy döntött, hogy ellenőrzésre visszatér a Roissy-Charles de Gaulle repülőtérre, és éjjel 1 órakor indulhatott el ismét. A járat helyi idő szerint fél 4-kor leszállt Bejrútban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése