Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 01. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Áradás - százezer hektár került víz alá

Áradás - százezer hektár került víz alá

Csaknem százezer hektár került víz alá a hétvégi áradások során, ezek harmada szántóföld. Sok helyen a kertek, pincék is föláztak, a mezőgazdasági munkák csak késve indulhatnak. Vasárnap is komoly esőre, helyenként viharos szélre és intenzív záporokra figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat. 14 megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A déli, délkeleti megyékben, illetve a Dunántúl északnyugati felében 20 milliméternél több csapadék is hullhat, de a Dél-Dunántúlon is jelentős esők jöhetnek. A déli óráktól Dunától keletre többfelé lehetnek intenzív záporok, szórványos zivatarok, sőt helyenként egy-két centiméteres jégdarabok is hullhatnak, viharos erejű szél kíséretében.

Négy megyében árvízi, kilencben belvízi védekezés folyik
Négy megye 17 településén árvízi védekezést, kilenc megye 35 településén pedig belvízi védekezést folytatnak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala magyarországi szakaszain összesen 912 kilométeren elsőfokú, míg a Hortobágy-Berettyón 86 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A vasárnap reggeli adatok szerint a belvízzel elöntött terület országosan 80 700 hektár, 11 vízügyi igazgatóság területén 27 szakaszon első- és 29 szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

Valamennyi folyó árad a Tiszántúlon
Továbbra is több hely okoz gondot a belvíz és a folyók áradása. Az újabb esők hatására ismét valamennyi folyó árad a Tiszántúlon. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzött. Szegeden reggel lezárták a Huszár Mátyás rakpartot. Árad a Zagyva és a Hármas-Körös is. Csaknem négyszáz kilométer hosszan első, a Hortobágy-Berettyón másodfokú a készültség.

Kiöntött a Kapos
Továbbra is védekeznek az áradó Kapos Tolna megyei szakaszán, amelynek vízszintje Dombóvárnál vasárnap nem emelkedett. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint vasárnapra virradóra a Kapos mentén Döbrököznél, illetve Csikóstőttősön, a Baranya-csatorna mentén ötezer homokzsákból emeltek ideiglenes védműveket, a munkában százharminc ember vett részt.

Dombóváron, a Lehel utcában, valamint Csikóstőttősön szivattyúkkal emelik át a belvizet a Kaposba és a Baranya-csatornába. Tolna megyében az áradó vízfolyások szintje lassú apadást, illetve stagnálást mutat; a Kapos vízszintje Dombóvárnál vasárnap reggel 460 centiméter alá csökkent, a Baranya-csatornán és a Hábi-patakon Csikóstőttősnél egyaránt apadás indult meg. A Koppány vízgyűjtő területére újabb jelentős mennyiségű eső várható, ez azonban vízügyi szakemberek szerint nem okoz majd veszélyt jelentő vízszintemelkedést - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Több patak is kiöntött Zalában
Zalában a jelentősebb folyókon még nincs árvízi készültség, de megteltek a kisebb vízelvezetők, és több patak is kiöntött a nagy mennyiségű csapadék miatt. A megye főbb vízfolyásain, a Murán és a Zalán folyamatosan emelkedik a vízszint, de egyelőre egyiknél sem éri el az első árvízvédelmi fokozatot, ezért készenlétet még nem kellett elrendelni. A két folyó vízgyűjtőjének zalai területein azonban a patakok és egyéb felszíni vízfolyások már jelentősen telítődtek, több helyütt ki is öntöttek. A kiöntések miatt folyik a védekezés Pórszombaton, Kiskutason, Tormaföldén és Szalapánál, valamint Szilvágyon a Medes-pataknál, Lentiszombathelyen pedig a Malonya-pataknál.

Közben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Magyar Közút lezárta a Páka és Ortaháza közötti 7543. számú mellékutat a vízátfolyások miatt. Arra kérik a gépjárművezetőket, hogy lehetőség szerint kerüljék el az érintett útszakaszt.

Gyűlik a belvíz
Mostanra országszerte csaknem 100 ezer hektárt öntött el a belvíz, ennek harmada szántó, de sok helyen a kertek, a pincék is feláztak. A mezőgazdasági munkák is késve indulhatnak, mert a híg sárban nem lehet vetni. A leginkább érintett megyék az Alföldön vannak, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú-Bihar megye, illetve Csongrád megye, de elmondható, hogy az egész Alföld érintett – mondta az M1 Híradójának Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. A védekezésben 11 vízügyi igazgatóság több mint félezer dolgozója vesz részt, napi 10 millió köbmétert, vagyis a Velencei-tó negyedének megfelelő vízmennyiséget emelnek vissza a folyókba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk