Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 06. 08:14, vasárnap | Életmód
Forrás: MTI

Árad a Rába

Árad a Rába

Lakóházakat is veszélyeztetett a Rába áradása Csákánydoroszlón.

A Vas vármegyei Csákánydoroszlón a Dózsaligetben hat árterületen épült lakóházat veszélyeztet az elmúlt napok intenzív esőzései miatt megáradt Rába folyó, a lakóknak átmenetileg el kellett hagyniuk otthonaikat, Gasztonyban pedig a belvíz vett körbe öt ingatlant, amelyeket homokzsákokkal védenek - közölte honlapján a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton.

A tájékoztatás szerint pénteken több esetben riasztották a tűzoltókat patakokon kialakult villámárvizek miatt, Szombathelyen, Kenézen, Vasváron, valamint több Körmend és Szentgotthárd környéki településen pedig az utcáról és a mezőgazdasági területekről a házak udvarába, garázsokba és pincékbe beáramló esővíz okozott gondot.

Azt írták, Magyarnádalján a Csencsi-patak vízszintjének növekedése miatt a közeli házak kerültek veszélybe, Szentgotthárdon pedig több lakóingatlan pincéjében 20-30, helyenként 40 centiméteren gyülemlett fel az esővíz, amit kiszivattyúztak.

Hozzátették: Felsőszölnökön árkokban és garázsban jelentett problémát az összegyűlt csapadékvíz, Körmenden egy családi házat kellett megvédeni a vízbetöréstől.

Felsorolásuk szerint Szentgotthárdon a Rába hétvégi házakat vett körbe, itt egy lakót a tűzoltók kishajó segítségével vittek ki a szárazföldre. Hozzáfűzték, hogy Körmenden és Szentgotthárdon összesen több mint kétezer homokzsákot használtak fel a lakóingatlanok megvédéséhez.

A katasztrófavédelem beszámolója szerint a Rába áradása miatt több őrségi bekötőutat is le kellett zárni, a térségben közlekedőket arra kérik, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak.

A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje szombat hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással vasárnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a folyószakaszon.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint árvíz miatt teljes szélességében lezárták a Kemenestaródfa-Vasalja, Pinkamindszent-Moschendorf (Ausztria), Pinkaminszent-Srem (Ausztria), Rátót-Rábagyarmat, Vasszentmihály-Csörötnek, Szakonyfalu bekötőutat, a Magyarszombatfa-Csákánydoroszló, Csákánydoroszló-Nádas közötti alsórendű utatkat, valamint a Felsőmarác bekötőutat is.

Címkék: áradás, rába

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.