Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2022. Március 30. 10:44, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Április 3-tól számos viszonylaton igazodik még jobban az igényekhez a vasúti és a buszközlekedés

Április 3-tól számos viszonylaton igazodik még jobban az igényekhez a vasúti és a buszközlekedés

A 2021 decemberétől érvényes menetrend számos fejlesztést, az utasok számára kedvező változást hozott a MÁV és a Volánbusz hálózatán.

Április 3-tól, a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat, új járatokat, jobb csatlakozásokat, finomhangolásokat vezet be a MÁV-Volán-csoport. Ezzel az autózás helyett zöld, környezetbarát közösségi közlekedést kínál. Az újdonságok között szerepel, hogy a könnyebb megjegyezhetőség miatt a Budapest–Győr–Szombathely közötti InterCity vonatok Savaria, a Budapest–Szerencs–Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest között közlekedő InterCity vonatok Tokaj és a Budapest–Nyíregyháza–Záhony közötti InterCity vonat pedig egységesen Nyírség InterCity neveken közlekednek áprilistól.

A decemberi menetrendváltáskor a MÁV és a Volánbusz az integrációja révén összehangolta, javította a vasúti és buszos csatlakozásokat, melyek a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét szolgálják. A szokásos év közbeni menetrendmódosítástól a korábbinál még jobb, gyorsabb és magasabb színvonalú szolgáltatással az autós közlekedésnél is kényelmesebb eljutást biztosít a közlekedési társaság számos viszonylaton.

Az április 3-tól hatályos fejlesztések eredményeképpen – a lakossági igényeket figyelembe véve – az esztergomi vonalon munkanapokon a reggeli időszakban Budapest felé, illetve a délutáni, esti időszakban Esztergom felé közlekedő G72-es vonatok Piliscséven, egyes Z72-es vonatok Magdolnavölgy megállóhelyen is megállnak. Több közülük emeletes KISS motorvonat. Esztergom és Almásfüzitő között tavaly decemberben megtöbbszörözte a vonatok számát a vasúttársaság. Április 3-tól három pár járat fél órával később közlekedik, így jobban alkalmazkodik a menetrend a munkába, iskolába járási, illetve a hazautazási szokásokhoz.

Hétvégén és ünnepnapokon, a Déli pályaudvarról 1:40-kor és 2:40-kor induló járatokkal késő éjszaka is el lehet jutni Székesfehérvárra. Szintén elővárosi fejlesztésként új S80-as személyvonat indul este 20:05-kor Budapestről Gödöllőre.

Győrből Hegyeshalomba 18:21-kor indul új járat munkanapokon a délutáni csúcsidő meghosszabbításaként. A Keleti pályaudvarról 17:01-kor induló emeletes KISS motorvonatból álló, G10-es gyorsított vonat Győrből 18:46-kor tovább közlekedik Hegyeshalomba. Nyíregyháza és Debrecen környékén több új elővárosi vonat fog járni munkanapokon a reggeli időszakban: Záhonyból 6:19-kor indul személyvonat Nyíregyházára, míg Nyíregyházáról Debrecenbe 7:10-kor, ez utóbbi az iskolakezdéshez igazodva 7:53-kor érkezik a hajdúsági megyeszékhelyre. A reggelenként Püspökladányból – Debrecenen és Miskolcon át – Budapestre közlekedő Tokaj InterCity Szolnokról fog indulni 5:01-kor, Szolnok és Debrecen között személyvonatként felármentesen igénybe vehető. Tiszakécskéről 4:57-kor is indul vonat Kecskemétre.

A hétvégi fővárosi gyors kapcsolat megteremtése érdekében, vasárnapi közlekedési rend szerint új közvetlen vonat közlekedik Kazincbarcika és Budapest között 16:35-ös indulással. Miskolcon a Tiszai pályaudvar helyett Miskolc-Gömöri állomáson áll meg, ezenkívül Sajószentpéteren, Sajóecsegen és Nyékládházán fog utasokat felvenni.

Bővül a Göcsej InterCity vonatok száma is; Budapestről vasárnap kivételével mindennap már a kora reggeli órákban, 4:45-kor indul IC Zalaegerszegre Székesfehérvár és Veszprém érintésével. A zalai megyeszékhelyre 8:08-kor érkezik meg. Az eddig csak vasárnapokon közlekedő, Zalaegerszegről 19:51-kor induló Göcsej InterCity vonat munkanapokon is közlekedik. A növekvő turistaforgalom jobb kiszolgálása, és a csömödéri kisvasút elérhetőségének javítása érdekében Zalaegerszeg és Lenti között november 1-jéig minden nap, a délelőtti órákban új vonatpár közlekedik, Zalaegerszegen csatlakozva a Budapest felől 10:08-kor érkező Göcsej InterCity-hez.

A decemberi menetrendváltástól a korábbinál jóval több vonattal kiszolgált Dombóvár–Komló vonalon még egy új vonat közlekedik a reggeli órákban Sásd és Komló között.

A március 12-től újraindított és megnövelt kerékpárkapacitással közlekedő Tisza-tó expresszvonatok meghosszabbított útvonalon, Tiszafüred helyett Balmazújvárosig közlekednek a Hortobágy jobb kiszolgálásának érdekében.
Bővül az egységesített elnevezésű InterCity-k köre

Az elmúlt évben több InterCity-járat nevét egységesítette a MÁV-START a könnyebb megjegyezhetőség érdekében. Az IC-csoportnevek közé sorolhatók a Békéscsabára közlekedő Békés, a Kassára közlekedő Hernád és a Sátoraljaújhelyre közlekedő Zemplén, a Veszprémen át Szombathelyre járó Bakony és a Zalaegerszegre menő Göcsej InterCity-k. A névegységesítési folyamat részeként április 3-tól a Keleti pályaudvar–Győr–Szombathely(–Szentgotthárd) közötti InterCity-k Savaria IC néven fognak járni. A Keleti és a Nyugati pályaudvar között mindkét irányban Miskolcon, Szerencsen, Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon keresztül közlekedő úgynevezett kör InterCity-k egységesen a Tokaj IC nevet veszik fel. A Budapest–Nyíregyháza, illetve Záhony közötti InterCity-k pedig Nyírség IC néven találhatók meg a menetrendben.
Feltételes megállások

Tavaly májustól a Gyékényes–Pécs vasútvonal nyolc, valamint a Nagykanizsa–Zalaszentiván vonalszakasz pötrétei megállóhelyén, szeptembertől a Kaposvár–Fonyód, a Sárbogárd–Bátaszék és a Bátaszék–Baja–Kiskunhalas, a Szentlőrinc–Sellye, a Pécs–Villány–Magyarbóly és a Villány–Mohács vonal kijelölt megállóhelyei előtt előre jelezni kell a leszállási szándékot.

Április 3-tól bővül a feltételes megállók számra, és az utasoknak előre jelezniük kell leszállási szándékukat a Székesfehérvár–Tapolca vonal Székesfehérvár-Repülőtér, Füle, Balatonfőkajár felső; a Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonal Seregélyes és Seregélyes-Szőlőhegy; a Székesfehérvár–Sárbogárd vonal Belsőbáránd megállóhelyén, Péterhida-Komlósdon, a Pécs és Szombathely között közlekedő Pannónia InterRégió esetében, továbbá a tram-train járatok szegedi és hódmezővásárhelyi megállóhelyeinek többségén. A személyszállító vonatok csak abban az esetben állnak meg a feltételes megállóhelyeken, ha van felszálló utas, vagy a leszállási szándékot időben jelezték az ajtó melletti leszállásjelző gomb megnyomásával.

Az utasforgalmi szempontból szükségtelen megállások kiiktatásával pontosabbak lesznek a vonatok és üzemanyagot takarít meg a vasúttársaság. Ez olyan megállóhelyeket érint, amelyeknél jellemzően egyes időszakokban nincs fel- vagy leszálló utas.

Változások a Volánbusz menetrendjében

Az április 3-tól életbe lépő új Volánbusz-menetrendből érdemes kiemelni, hogy Szombathely és Kőszeg között új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok. A változás legfontosabb eleme, hogy a két város között az autóbuszok a vonatokkal összehangolt menetrend szerint indulnak, munkanapokon a reggeli és a délutáni időszakban jellemzően már 20 percenként. A módosítás további előnye, hogy az autóbuszok Kőszeg vasútállomáson a település belvárosa felől óránként néhány perces csatlakozást biztosítanak a GYSEV Szombathely–Kőszeg vonalán közlekedő vonatokra, ezáltal Kőszeg és a megyeszékhely közötti utazási lehetőség autóbusszal és vonattal egyaránt lényegesen kedvezőbbé válik. További részleteket a Volánbusz oldalán olvashat.

Április 3-tól változik a H8-as és a H9-es HÉV menetrendje

A módosítás a hétköznap hajnali és reggeli időszakot érinti, egyes járatok indulási időpontjai változnak. Az első vonat az Örs vezér tere felé Cinkota helyett Kerepestől, 3:56-kor indul. Aznaptól a vasúti fejlesztésnek köszönhetően már minden vonat minden állomáson megáll. A menetrend a bkk.hu/menetrendek weboldalon és a BudapestGO utazástervezőben érhető el.

A MÁV honlapján a menetrendek menüpont 2021-2022. évi közforgalmú menetrendek almenüjében érhető el a módosítás.

A honlapján letölthető menetrendben már közzétette a vasúttársaság az elő-, az utószezon és a nyári balatoni főszezon fejlesztéseit is. Ezen újdonságokról időben részletes tájékoztatást ad a MÁV-Volán-csoport.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 07. 15:42, kedd | Helyi

Fenyegető határidő közeledik az árampiacon

Kritikus határidő közeledik a hazai villamosenergia-piacon:

2023. Február 07. 14:41, kedd | Helyi

A pasztináktól a porcsinig: vegyünk, együnk, ültessünk elfeledett és alulértékelt növényeket! A pasztináktól a porcsinig: vegyünk,

Bárcsak lennének olyan növények, amelyek már bizonyították, hogy jól bírják a szélsőséges körülményeket, nagyon egészségesek, és a természetkímélő mezőgazdasági rendszerekbe is beleillenek!

2023. Február 07. 12:29, kedd | Helyi

Valentin napon is van élet az epren túl! Valentin napon is van élet az epren túl!

Valentin napon hajlamosak vagyunk túlzásba esni, ajándékok és menü terén.

2023. Február 07. 12:25, kedd | Helyi

Mindennapi kenyerünket süsd meg nekünk ma!

A kenyérsütés az emberiség ősi misztériuma. Kevesek sütnek otthon kenyeret, de ideje lenne újra megfontolnunk, hogy magunk készítsük el a cipót, hiszen az ára lassan az aranyéval vetekszik.