Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2019. Március 07. 16:43, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Amszterdamban szerzett tapasztalatokat a Tornyai-múzeum művészettörténésze

Amszterdamban szerzett tapasztalatokat a Tornyai-múzeum művészettörténésze

A holland főváros múzeumainak működésébe nyertek bepillantást a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Cselekvő közösségek projektjének résztvevői négynapos tanulmányútjukon.

A magyar szakemberek között ott volt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes is.

A látogatás során felkeresték a város történetét bemutató Amsterdam Museumot, az utca művészetét, közte a graffitit is megmutató Street Art Museumot, valamint a második világháborúban Hollandia német megszállásának történetét feldolgozó Verzetsmuseumot is.

Utóbbi kiállítóhely – szakmai koncepciójában hasonlóan a hódmezővásárhelyi Emlékponthoz és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyhez – személyek, gyermekek és családok történetén keresztül mutatja be a negyvenes évek közepének világát és a holland ellenállás történetét.

Képiró Ágnes elmondta: a múzeum munkáját több mint ötven önkéntes felnőtt és közösségi szolgálatot ellátó fiatal segíti, akik a felkészítést követően tárlatvezetéseken és a múzeum környéke épületeinek történetét bemutató sétákon juttatják ismeretekhez a látogatókat. A holland szakemberek hangsúlyt fektetnek a fiatalok megszólítására, ezért egy helyi iskola tanáraival és diákjaival együttműködve olyan munkafüzetet dolgoztak ki, amelynek alkalmazásával a fiatal látogatók a kiállítást csoportosan és egyénileg is megismerhetik.


A tanulmányút során nemcsak a holland gyakorlat tárult fel a hazai szakemberek előtt, hanem saját tapasztalataikat is megosztották, hogy azokat hazatérve saját intézményeikben alkalmazhassák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 17. 09:58, hétfő | Bulvár

Nem tűnt fel nekik a terelés

Az autópálya fenntartó MKIF Zrt. videóösszeállítással hívja fel a figyelmet a figyelmes vezetés fontosságára.

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Sport

EURO-2024 - Eriksen gólja csak egy pontot ért Dániának a nagyot hajrázó szlovénok ellen

A szlovén és a dán válogatott 1-1-es döntetlent játszott a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának vasárnapi nyitómérkőzésén.