Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2014. Május 14. 13:27, szerda | Helyi
Forrás: (Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető)

Amikor a zenészek ünnepelnek

Amikor a zenészek ünnepelnek

Minden évben van egy nap, amikor a katonazenészek nem azért játszanak, mert résztvevői egy ünnepségnek, hanem azért, mert ők maguk az ünnepeltek.

Nem volt ez másképp idén áprilisban sem, amikor a debreceni és a hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar a Magyar Katonazene Napja alkalmából számos esemény főszereplője volt.

Április 30-a, Lehár Ferenc születésnapja- a magyar katonazene napja. Ez a nap csak a katonazenészekről szól - de nem csak a katonazenészeknek. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban rendezett ünnepi állománygyűlésen ebből az alkalomból két bocskais zenész, Kerekes András törzsőrmester és a hódmezővásárhelyi Dudás-Szabó István főtörzsőrmester is elismerésben részesült. Hagyomány, hogy minden évben, amikor a magyar katonazenét ünnepeljük, bemutatkozik egy helyőrségi zenekar. Ezúttal Pál István százados, a debreceni Helyőrségi Zenekar karmestere beszélt a debreceni katonazenészekről azon a szakmai szimpóziumon, amelyre az ünnepi állománygyűlést követően került sor. A hallgatóság a zenekar elmúlt hatvan évéről és megalakulásáról hallhatott részletes beszámolót a karmestertől, aki elmondta: „Ahogy a Bocskai-dandár, úgy zenekaraink is nagy figyelemmel ápolják hagyományaikat és gyűjtik, kutatják az információkat és az archív anyagokat elődeikről. A korábbi karmesterek munkássága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy méltán elismertté váljanak a debreceni és a hódmezővásárhelyi katonazenészek, ezért is olyan fontos az elődök tisztelete és a hagyományok ápolása." Ez az év azért is jelentős, mert a debreceni Helyőrségi Zenekar idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját, és ez a jubileum az egész 2014-es esztendőt meghatározza a bocskais zenészeknél.

A nap zárásaként a debreceni és a hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarok adtak ünnepi díszhangversenyt a Honvéd Kulturális Központ színháztermében. Ilyen jellegű közös munkára évek óta rendszeresen sor kerül, hiszen minden évben, a hagyományos debreceni Adventi Koncerten is együtt játszanak a két helyőrség zenészei.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 05. 15:18, szerda | Helyi

Hajszál híján bravúr a Kosársuli U18-as csapatától

Épphogy lemaradt az U18-as bajnokság főtáblájáról a Vásárhelyi Kosársuli U18-as csapata.

2022. Október 05. 09:52, szerda | Helyi

Bukott a gázolajos trükközés

A dél-dunántúli benzinkutas megszüntette a dízelkút és a pénztárgép közötti kommunikációt, és feketén szolgálta ki az üzemanyagot egyes vevőinek.

2022. Október 05. 09:49, szerda | Helyi

Élen a Kosársuli U20 a bajnokságban

Két nagyarányú győzelemmel kezdte a szezont a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli U20-as csapata. Varga Zalán tanítványai a két meccs alatt kevesebb mint 80 pontot engedélyezett ellenfeleinek.

2022. Október 04. 15:42, kedd | Helyi

Egyre zajosabb bolygón élünk

Szűrje a zajt – mutatjuk hogyan!