Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 30. 15:34, hétfő | Helyi
Forrás: Budai Anna

Amerikából jöttek, mesterségük címere…

Amerikából jöttek, mesterségük címere…

Júniusban három hétig a Magyar Honvédség három helyőrsége adott otthont az Amerikai Egyesült Államok hadserege által indított CULP (Cultural Understanding and Language Proficiency – Kulturális megismerés és nyelvi fejlesztés) programnak

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyája is részt vett a programban.

Ahogy az elnevezés is mutatja, a CULP célkitűzése kettős volt. Június elején tíz, az Egyesült Államok hadseregével szerződésben álló hallgató érkezett Hódmezővásárhelyre, hogy megismerjék hazánkat, a Magyar Honvédséget és szervezett nyelvórák keretében fejlesszék a magyar állományból kiválasztott résztvevők angoltudását. Az amerikaiakkal érkező nyelvtanár az első napokban kialakította a csoportokat, amelyekben egy amerikai kadét két magyar katonával dolgozott együtt. Főként a szóbeli készségek fejlesztése volt a cél, különböző katonai és civil témákon keresztül.

A nyelvórák után a vendégekre változatos programok vártak. Megismerkedtek Hódmezővásárhellyel és térségével, a magyar kultúrával és gasztronómiával. Lehetőségük nyílt kipróbálni a fazekas mesterséget, lovagoltak, néptánc órán is jártak. Látogatást tettek a társfegyveres szerveknél, megismerték a helyi rendőrség és tűzoltóság munkáját, valamint a szegedi Fegyház és Börtön I. objektumában, ismertebb nevén a Csillag börtönben is jártak.

A kadétok számára a legérdekesebbnek az alakulat kiképzési rendezvényei bizonyultak. A három hét alatt részt vettek lövészeten, átkeltek a Tiszán a saját maguk által „ácsolt” tutajon, vezethették az alakulatnál rendszeresített BTR típusú páncélozott harcjárművet. Az Egyesült Államok Magyarországra akkreditált véderőattasé helyettesével, Bradley Hocevar alezredessel megtekintették a dandár katonáinak komplex harcászati gyakorlatát Szentesen.

A csoport vezetője, Jason Douthwaite őrnagy sikeresnek ítélte a korábban említett kettős célkitűzés megvalósítását. A hallgatóknak lehetőségük nyílt megismerkedni egy másik országgal és kultúrával, kapcsolatokat építhettek egy NATO szövetséges hadsereg tagjaival és a nyelvórákon fejleszthették a magyar katonák angol tudását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: