Városlista
2020. május 25, hétfő - Orbán

Hírek

2019. Augusztus 01. 15:23, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Amerika érdeklődik a magyar neoavantgárd női alkotói iránt

Amerika érdeklődik a magyar neoavantgárd női alkotói iránt

Tengeren túli művészettörténész a vásárhelyi közgyűjteményben.

Ifjabb Botár Olivér, a kanadai Winnipeg Manitoba Egyetemének művészettörténet professzora kereste fel július végén a Tornyai János Múzeumot.

A Magyarországról 1956-ban emigrált szülők gyermekeként Torontóban született szakember a New York-i székhelyű Salgó Alapítvány (The Salgo Trust for Education) kurátoraként is dolgozik, ahol feladata a gyűjtemény alkotásainak elhelyezése az Egyesült Államok ismert múzeumaiban.

Az üzletember Salgó Miklós a második világháború idején emigrált Európából Észak-Amerikába, ahol gazdasági sikerei mellett a diplomataként is eredményes volt, Ronald Reagan elnök az Egyesült Államok budapesti nagyköveti feladataival bízta meg az 1980-as években. Salgó nagykövet diplomáciai tevékenysége mellett szenvedélyes műgyűjtőként számtalan aukción vett részt, s vásárolta a magyar művészeti élet legkiválóbb alkotóinak műveit. Szolgálata végén a magyar művelődési miniszter csak azzal a feltétellel adott engedélyt a védett műtárgyak kivitelére, hogy a búcsúzó nagykövet gondoskodik azok amerikai megismertetéséről.

Salgó Miklós a feltételnek eleget téve hozta létre alapítványát, amelynek kurátoraként Botár Olivér a New York-i Metropolitan Múzeummal, a Chicagoi Művészeti Múzeummal és Los Angeles múzeumaival folytat tárgyalást a magyar művészet neves alkotásainak méltó elhelyezéséről.

A kurátor a Tornyai János Múzeum művészettörténészével, Képiró Ágnessel 2018 őszén New York-ban találkozott, ahol a szakmai konzultáció folyamán meghívást kapott Hódmezővásárhelyre, s elképzelhetőnek tartja, hogy alapítványa egy-egy műtárgyat kölcsönadjon, vagy adományozzon a vásárhelyi közgyűjteménynek.
– Nem könnyű megismertetni a tengeren túl a magyar művészeket – vallja a kurátor –, azonban napjainkban újfajta érdeklődés mutatkozik meg neoavantgárd női alkotói iránt, nemrégen vásárolt a Metropolitan Múzeum a Vásárhelyi Őszi Tárlat két évvel ezelőtti Tornyai-plakettesétől, Keserü Ilonától festményt, amelynek kapcsán más magyar művészek, így akár a Hódmezővásárhelyhez kötődő alkotók megismertetésére is lehetőség adódhat.

Botár Olivér vásárhelyi tartózkodása során megtekintette az Alföldi Galéria állandó képzőművészeti kiállítását és Bernátsky Ferenc kalauzolásával A Plohn-műterem 150 éve című tárlatot, valamint a múzeum főépületében az intézmény névadója születésének százötvenedik évfordulójára készült, Gyönyörködő lélekkel festeni című gyűjteményes kiállítást is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 22. 10:09, péntek | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 23 határsértő Csongrád megyében. A rendőrök 17 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 6 fő bejutását pedig megakadályozták.

2020. Május 22. 08:18, péntek | Helyi

Kedves Állatbarát!

Sokan nem rendelkeznek az adó 1 százalékról, kérjük segítsenek!

2020. Május 20. 14:34, szerda | Helyi

Élelmiszercsomagot és hűtőszekrényeket ajánlott fel a MÁV-START az Országos Mentőszolgálatnak

A vasúttársaság szeretné támogatni a minden nap hősiesen, emberfeletti munkát végző mentőket, ezért másfél millió forint összegben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel az Országos Mentőszolgálatnak.

2020. Május 20. 14:24, szerda | Helyi

Idő formálta tájelemek

Vásárhelyi művészhallgató diplomakiállítása a Tornyai-múzeumban