Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Május 26. 17:19, hétfő | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Altisztjelöltek felkészítése a leendő beosztásukra

Altisztjelöltek felkészítése a leendő beosztásukra

Harcászati tantárgy gyakorlati részét oktatták az altisztjelölteknek május közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Az MH Altiszti Akadémia (MH AA) lövész altiszti szaktanfolyamának - jelenleg még legénységi állományú - hallgatói olyan, a csapatoknál már több éves tapasztalattal rendelkező szakaszvezetők, akik katonai pályájukat hivatásos altisztként folytatják majd.

A hódmezővásárhelyi laktanya helyőrségi gyakorlóterénaz altisztjelöltek a parancsnokságuk alá rendelt rajjal, harci menet megszervezését és végrehajtását gyakorolták. A feladat kivitelezése lehetőséget adott a hallgatóknak begyakorolni a különböző harcászati mozzanatokat, mint például az ellenség rejtőzködésére alkalmas területek átvizsgálását (erdő pamacsok), veszélyes terepszakaszok leküzdését illetve az ellenséges váratlan támadásra történő reagálást. Erdős területre történő behajtásnál, a harcjármű biztosítási fedezete mellett annak állománya átvizsgálta az erdőt, ahová a technikai eszközzel csak ezután hajtottak be és folytatták a menetet a kijelölt útvonalon. A másik foglalkozási helyen, kis erejű ellenséges támadásnál a terepkutató járőrnek le kellett küzdenie az ellenséget ahhoz, hogy az útjukat tovább tudják folytatni.

Molnár Béla őrnagy, az MH AA tanfolyami csoportvezető helyetteseként elmondta, hogy a leendő őrmesterek különálló lövész katonaként már rendkívül jól tudnak tevékenykedni, de rajparancsnokként most egy teljesen más beosztást kell megtanulniuk. Kiemelte: „A képzés során nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati részre, amelyet lehetőség szerint a csaptoknál próbálunk végrehajtani."

A feladat sikeressége érdekében a gyakorlást most is a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj kijelölt alegysége támogatta. Az altisztjelöltek látták el a különböző parancsnoki beosztásokhoz tartozó feladatköröket, de a kiképzésen segítőként az alegység tényleges parancsnoki állománya is aktívan részt vett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.