Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. November 11. 16:09, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Állattenyésztés és növénytermesztés – Jézus korától napjainkig

Állattenyésztés és növénytermesztés – Jézus korától napjainkig

Az elmúlt hetekben kilenc foglalkozáson ismerkedtek a vásárhelyi iskolások és óvodások az állattenyésztés, a földművelés, valamint a textil- és porcelánművesség kialakulásával a Tornyai János Múzeumban.

A zárófoglalkozáson a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola hatodikosai a bibliai időktől napjainkig tekintették át a mezőgazdasági munkák és az azt végzők módszereit, hagyományait.

A foglalkozást vezető Major Istvánné, a hódmezővásárhelyi Református Újtemplom lelkésze emlékeztette a diákokat: a világ első földműves Ádám volt, akire Isten a paradicsom kert őrzését és művelését bízta, majd a paradicsomból való kiűzetése után a földművelés munkája nehezebbé vált, s fiai közül Káin is ezt a foglalkozást vitte tovább, míg Ábel pásztor lett.

Jézus idejében a juhokat éjszakára a kövekből épített akolba terelték, amelynek ajtajában a pásztor hajtotta fejét nyugalomra, így óva állatait a tolvajoktól. A pásztor jól ismerte juhait, s azok is a pásztort, akit hangja alapján is felismertek. Így, ha több nyáj egy időben érkezett egy itatóhelyre, s a jószágok összekeveredtek, a pásztor hívására csak saját nyájának juhai követték őt.

A földművesek életében fontos volt a vetés és az aratás is. A mag földbe kerüléséhez a bibliai időkben bőrszíjjal a nyakba akasztott kosárból szórták szét a gazdák a vetőmagot, míg az elmúlt század első felében környékünkön a vetőtarisznyában akár több tízkilónyi magot vihetett magával a földműves, így hatékonyabban végezhette el munkáját.

Az aratás nehéz munkájában részt vettek a kaszások és a marokszedők mellett a legények, akik kocsira hányták a kévéket, de a család apraja-nagyja is rendelkezett feladattal, ebédet kellett készíteni az aratóknak, azt ki kellett juttatni a földekre, s a legkisebbek pedig a földbe ásott korsókban hűvösen tartott vízből vittek a megszomjazott földműveseknek.

A Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával valósul meg az az uniós projekt, amely során a turisztika és a kultúra területén valósít meg eseményeket a két pályázó. Az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Közös művészeti örökségünk nyomában címmel, összesen 586 975 euró uniós támogatással megvalósuló program keretében összesen kilenc óvodás és általános iskolás csoport számára kerül sor múzeumpedagógiai foglalkozásokra Hódmezővásárhelyen. –

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.