Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Február 26. 20:30, péntek | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

„Alakítsuk a változást”

„Alakítsuk a változást”

A Magyar Honvédség KFOR Kontingens 14. váltása a napokban kezdte meg hat hónapos külszolgálatát Koszovóban.

A parancsnoki beosztás átadás-átvételi ünnepségén részt vett Korom Ferenc dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese, valamint dr. Márkusz László, koszovói rendkívüli és meghatalmazott nagykövet is.

A magyar békefenntartó katonák Koszovóba – az országon belül is két városba, Pristinába és Novo Selóba - történő szállítása több ütemben zajlott, így a tizenharmadik és a tizennegyedik váltás között a feladatok átvétele már három héttel korábban megkezdődött. A régi és az új kontingens létszámának túlnyomó többsége is az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból áll.


Az ünnepségen a kontingensparancsnokság átadás-átvételét jelképezte, amikor Enyedi Attila alezredes átadta a kontingens zászlóját Huszár Ferenc alezredesnek, ezzel a tizenharmadik váltás befejezte szolgálatát.


Ünnepi beszédében Korom Ferenc dandártábornok nemzeti rangidősként megköszönte a távozó állománynak az elmúlt időszakban végzett kiváló munkát, amellyel a magyar katonáknak nagy szerepe volt a régió biztonságának és stabilitásának fenntartásában. Az MH KFOR 14. váltásához szólva a tábornok felhívta a figyelmet a készenlét magas színvonalon tartására. „Támogassák a misszió sikerét a teljes műveleti területen, a KFOR mottójához hűen: »Shaping the Change«, azaz »Alakítsuk a változást«” - mondta a dandártábornok.

A balkáni műveleti területen jelenleg 31 nemzet több mint 4500 katonája teljesít szolgálatot egyéni beosztásokban, illetve különböző kötelékekben. A magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon. A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amelyben Magyarország a NATO-hoz történt csatlakozása, vagyis 1999 óta vesz részt. A magyar KFOR kontingens - a parancsnokság és a törzs, valamint a logisztikai és támogató elemek mellett - két manőverszázaddal járul hozzá a nemzetközi békefenntartó misszióhoz. A KFOR erők alapvető feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.