Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Január 23. 12:02, hétfő | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Akár egy kisebb üvegházzal is csodát lehet tenni

Akár egy kisebb üvegházzal is csodát lehet tenni

Ráadásul nem kell mindjárt a bécsi Pálmaházra gondolni! Akár magunk is elkészíthetjük dísznövényeink vagy finomságokat termő növényeink téli szálláshelyét.

Minden attól függ, mennyi időnk és pénzünk van a projektre. Ha előbbiből bővelkedünk, az utóbbi már szinte lényegtelen is, ugyanis akár magunk is elkészíthetjük a kis „Schönbrunnunkat”. Lomtalanításkor ugyanis számolatlanul kerülnek az utcára a régi, nem használt és az energiatakarékosság jegyében lecserélt ablaküvegtáblák, amelyek csak újrahasznosításra várnak.

Miért csináljunk üvegházat?

Éghajlatunk – egyelőre még – olyan, hogy a négy évszak tervezésre késztet minket. Szilárd meggyőződésem, hogy a fejlett világ is azért tart ott, ahol, mert a növénytermesztésben és az állattenyésztésben kénytelen volt az ínségesebb hónapokra is gondolni, ezért magtárakat és karámokat épített. Az üvegház pedig pont ilyen lehet.

Átlagosan 5 Celsius-fokkal van melegebb egy üvegházban, mint odakint, ami az enyhe teleinket tekintve elég is lehet ahhoz, hogy tartósan fagypont felett vagy akörül tartsuk a hőmérsékletet. Persze igazán kemény tél januárban és februárban lehet. A szakemberek szerint nagyjából -25 Celsius-fokig segíthet az üvegház külön fűtés nélkül, rövid ideig. Azért nem javaslom senkinek, hogy ezzel kísérletezzen.

Fűteni márpedig energia, ez pedig pénz! De van költséghatékony megoldás. Méghozzá az, ha trágyát és némi mulcsot teszünk aljzat gyanánt, amelyet olykor felfrissítünk. Ez – mint egy „hőpaplan” – átsegíti a bentlakókat a mínuszokon. Ha van rá keretünk, akkor persze könnyen és tartósan felfűthetjük az üvegházunkat, szinte trópusi körülményeket biztosítva áttelelő növényeinknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.