Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. December 23. 20:48, szerda | Belföld
Forrás: Gombkötő Zoltán PR menedzser Invitel Zrt.

Adakozna, de nem tudja hogyan? Megmutatjuk!

Adakozna, de nem tudja hogyan? Megmutatjuk!

Az ünnepek közeledtével az emberi szívek kitárulnak, jobban odafigyelünk szeretteinkre és hátrányos helyzetű embertársainkra.

Ilyenkor sokkal inkább segítünk másokon, mint az év egyéb időszakaiban.

Ha azt halljuk, adakozás, a legtöbbünk a pénzadományra gondol, pedig a jótékonyságnak számos módja létezik még. Megmutatjuk, hogyan és mire ügyelve érdemes adakozni.

1. Jótékonyság nálunk és más nemzeteknél

Kezdjük egy kis kitekintéssel a nagyvilágra és közben helyezzük el hazánkat is a térképen, avagy hogy állunk mi magyarok az adakozással.

Tudta ezt?

Az adakozási hajlandóságot számokban is kifejezhető módon mérő Charities Aid Foundation által elindított World Giving Index nevű kezdeményezés, ami egy mára már 145 országon átívelő, évente megismételt kutatássá vált. Az adományozói szokásokat 3 kérdésre adott válasz alapján vizsgálja:

  1. Az elmúlt hónapban Ön nyújtott pénzbeli támogatást valamilyen közhasznú szervezetnek?
  2. Az elmúlt hónapban támogatott önkéntes munkájával valamilyen szervezetet?
  3. Az elmúlt hónapban nyújtott Ön segítséget olyan ismeretlen számára, akinek segítségre volt szüksége?

Az igen válaszok százalékos arányának átlagából alakul ki az index szám, ami alapján rangsorolják az államokat adakozási hajlandóságuk tekintetében.

2. Milyen módon adakozhat?

Ha adakozni szeretnénk, számos lehetőség adódik. Érdemes felmérnünk, milyen formában van módunk a segítségnyújtásra.

Pénz adomány

A pénzbeli adományozás leggyakoribb formája a közvetlen kérés, gyűjtés. Ilyen a templomi perselybe dobott pénz, vagy egy rászoruló kezébe adott apró, de az adományvonal felhívása is ide tartozik.

Vásárlásos adomány esetén ellenszolgáltatásért, termékért cserébe fizetünk. Biztos találkozott már Ön is az aluljárókban, csomópontokban árult Fedél Nélkül című újsággal, de egy jótékonysági koncert belépőjegye is ebbe a kategóriába tartozik.

Szervezeteken keresztüli adományozásról akkor beszélhetünk, ha egy jótékonysági célra létrejött intézményt vagy szervezetet támogatva közvetett módon segítjük a rászorulókat.

Természetbeni adomány

Tárgyi adomány a legismertebb forma; a használt ruhák, könyvek, játékok és tartós élelmiszerek a leggyakrabban előforduló segítség.

Külön említendő a véradás, mint a társadalmi szolidaritás egyik ismert és működő példája.

Az önkéntes munka szintén a jótékonyság egy formája, hisz a munkánkkal, szakértelmünkkel adakozunk ilyenkor. Ami érdekes és speciális adományfajta, az azeszmei, társadalmi tőke, ilyen például amikor egy ismert személyiség védnökséget vállal egy ügy felett, ezzel is cselekvésre buzdítva embertársait.

3. Gyakorlati tippek jótékonykodáshoz!

Ha a fentieken elgondolkodunk, könnyen találni a közvetlen környezetünkben olyan lehetőségeket, amellyel segíthetünk a rászorulókon vagy felkarolhatunk egy-egy hasznos ügyet. Ha nincs ezután sem ötlete, de szívesen adakozna, nézze meg alábbi tippjeinket:

Természetbeni adományok

Keresse fel a legközelebbi gyermekjóléti szolgálatot, ott mindig tudják mely családoknak jön jól a környéken a ruha, a használt játék vagy a tartós élelmiszer. Idősebb szomszédoknak is jól jöhet a segítség, ha le kell vinni a szemetet, vagy vásárlásból esetleg utazásból hazafele jövet fel kell cipelni az emeletre a csomagokat.

Tudta ezt? Most már a Facebookon is adakozhat!

A leglátogatottabb közösségi média oldalon immáron a nonprofit szervezetek megtehetik, hogy az oldalukon adományozásra felhívó gombot helyeznek el. A felhasználók a gombra kattintva közvetlenül adakozhatnak.

4. Miért jó adakozni?

Válasszunk bármilyen módot is az adakozásra, egy dolog ami biztos, nem csak az adományt elfogadó, de mi is nyerünk rajta. Megnöveli az önbecsülésünket, csökkenti a feszültséget, és a külvilágtól is pozitív visszajelzést, elismerést kaphatunk.

Jó út a boldogság felé!

“Oldja a stresszt, erősíti az önbecsülést és még az immunrendszerünknek is segít: mindezek az adományozás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai. A másokkal való kapcsolat, mások támogatása ugyanis oxytocint, azaz boldogsághormont szabadít fel, ami a többi között segít a stressz fizikai reakcióinak csökkentésében.” Fedor Mariann, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének pszichológusa.

5. Tegyünk egy kis csodát együtt!

Az Invitel és a Csodalámpa Óhaj-Sóhaj Kívánságteljesítő Alapítvány 2015 áprilisában hirdette meg a Tegyünk egy kis csodát együtt! elnevezésű kampányát azzal a céllal, hogy beteg gyermekek álmait váltsa valóra. A vállalat a szolgáltatási területén levő húsz város lakóit kérte arra, hogy kódok beváltásával jelezzék segítő szándékukat. Az Invitel minden kódregisztráció után növelte a támogatási összeget, így végül összesen négymillió forintot adományozott a szervezetnek.

Résztvevő városok száma: 20 - A Tegyünk egy kis csodát együtt! kampány Baja, Békéscsaba, Cegléd, Celldömölk, Esztergom, Gödöllő, Gyula, Hajdúszoboszló, Hódmezővásárhely, Jászberény, Kecskemét, Sárvár, Salgótarján, Siófok, Szeged, Szentes, Szigetszentmiklós, Tiszaújváros, Vác és Veszprém lakóit mozgatta meg.

Az elmúlt időszakban immáron tizennégy kisgyermek élhette át azt a csodát, hogy teljesülhetett a kívánsága.

Leggyakoribb kérések: Okostelefon, laptop, tablet, de volt példa már, bútorra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére