Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Március 03. 11:17, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A vörös csillag gyújtotta lángra a Városháza tornyát

A vörös csillag gyújtotta lángra a Városháza tornyát

Tégla- és várostörténetről a finisszázson

Hódmezővásárhely történetének meghatározó két elemét, a téglagyártást és a téglaépítészetet járta körül Dömötör MihályRequiem egy téglagyárértcímű fotókiállításának finisszázsa csütörtök délután az Emlékpontban. AVáros épült agyagból és tűzbőlcímű beszélgetés során Dömötör Mihály és vendégei érintették a város történetét, de szó volt a filozófiai gondolatoknak az építészetben való tetten érhetőségéről is.

A több mint százhúsz éve épült vásárhelyi Városháza a település egyik legjellegzetesebb épülete, s bár épp a pénteki közgyűlésen születik döntés a felújításról, Mucsi László építész, a városfejlesztési iroda vezetője leszögezte: az épület eredeti egységeinek jó része ma is jól látja el feladatát.

A korabeli helyhatóság két helyszínt is számba vett a Városháza megvalósításáról folytatott tárgyalásokon, azonban a mai Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola helyével szemben a Kossuth tér mellett határoztak a városatyák. A tervek elkészítésével Ybl Miklós unokaöccsét, a szintén építész Ybl Lajost bízták meg, azzal, hogy a vásárhelyi városháza nagyobb legyen a szegedinél és tornya is magasabb legyen.

A kivitelezéssel megbízott társaságnak – amelyet ma konzorciumnak neveznénk – tagja volt a Kovács Testvérek Téglagyára is, amelynek ma még látható maradványait Dömötör Mihály a kiállítás képein megörökítette. Az építkezéshez – amelyen negyvenhárom mester és kétszáz segéd dolgozott – a téglákat a Kutasi úti gyárból szállították és a gyorsabb munkához lóvasutat építettek a homokbányáig. Mindez segített abban, hogy mindössze két év alatt építsék fel Vásárhely főterén a helyhatóság épületét.

A nyolcvan centiméter és egy méter közötti vastagságú téglafalak lehetővé tették, hogy később akár egy második elemeletet is ráépítsenek, a födém legvastagabb gerendáit pedig közel egy méter átmérőjű fák törzséből faragták. A Városháza hasznos alapterülete két és félezer négyzetméter, homlokzata egy nagy focipálya területe, több mint kilencezer négyzetméter, míg a torony ötvennégy méter magas. Az épület állagát csak a pont félévnyi különbséggel bekövetkezett két tűz rontotta, az elsőt – 1970. szeptember 4-én – a toronyra felhelyezett, világító vörös csillag elektromos zárlata okozta.

A városban a szilárd épületek létrehozását a török uralom idején a megszállók tiltották, míg később a téglaégetés a város földesura, a Károlyi család kiváltsága volt – mondta el Lőkös Györgyi, a hódmezővásárhelyi levéltár munkatársa. Az általuk épített Károlyi-ház és a Serház téglái is az uradalmi téglaégetőből kerültek ki, ahol boksákban, szalma és nádtüzeléssel készültek a téglák. Bár az 1788-as nagy tűzvész is igazolta, hogy kevés a városban a téglaépület és a téglából készült, tűzbiztos kémény, azonban a város csak közel száz év múltán jutott örökváltsággal a téglaégetés jogához. Ekkor építési szakosztály alakult és a város számos járdáját kövezték ki téglával.

A Kovács Testvérek Téglagyára fénykorában korszerű üzemnek számított, a két gyárrészt – amelyekben az akkor újdonságnak számító körkemencék működtek – alagút és az abban futó kis vasút kötötte össze és a hetven alkalmazott között kéttucatnyi nő végezte a nehéz munkákat a préseléstől a szárításon át az égetésig. A termelés aratás idején szünetelt, hogy a téglagyári dolgozók a mezőváros földjein vállaljanak munkát a betakarítás idején.

Húsz éve került Maczelka Tibor tulajdonába a Kutasi úti, egykori téglagyár. A vállalkozó elmondta: nem volt gazdaságos az akkorra elavult technológiával működött gyártás és korábban emiatt megszüntették a termelést. Azt viszont örömmel fogadta, hogy Dömötör Mihály vállalkozott a még megtekinthető részek megörökítésére.

Fogantatásunkkor még nem tudni, hogy boldogok leszünk-e, szegények, vagy gazdagok, biztos csak az, hogy el fogunk múlni – fogalmazta meg a beszélgetés végén Dömötör Mihály. A fotóművész elmondta: a létezés egy speciális formájának megörökítésére nyílt lehetősége az egykori téglagyárban, hiszen az már nem működik, s remény sincs az újraindításra, viszont a múlt részleteit még megörökítheti a fotográfus.

Az Emlékpont galériájában látható kiállítást még március 5-ig, vasárnapig kereshetik fel a látogatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.