Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 27. 11:39, péntek | Helyi
Forrás: Göbl Vilmos-sajtóreferens

A Vészkorszak mártírjaira emlékeznek Hódmezővásárhelyen

A Vészkorszak mártírjaira emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Otthontalálkozó, filmbemutató és mártír istentisztelet a holokauszt 70. évfordulóján.

Hetven évvel ezelőtt, 1944 június utolsó napjaiban három szerelvény indult el vásárhelyi zsidókkal a szegedi gyűjtőtáborból az auschwitzi megsemmisítő-, valamint a Bécs melletti strasshofi koncentrációs tábor irányába. A hódmezővásárhelyi izraelita hitközség és a város június utolsó hétvégéjén emlékezik a soá négyszáz helyi áldozatára.

A helyi zsidó hitközség minden évben június utolsó hétvégéjén tartja az elszármazottak találkozóját és megemlékezését a vészkorszak mártírjairól. Az egykori zsidó iskolások otthontalálkozóját június 28-án 17.30-tól rendezik meg a hitközség Szeremlei utcai imateremében. Szombaton este nyolc órakor Kerényi László rendező „Te vagy a menedékem, erősségem, Istenem Benned bízom” című, a hódmezővásárhelyi zsidóság történetét és életét feltáró filmjének szerzői bemutatója lesz az Emlékpontban. A film több éves gyűjtőmunka eredménye, amely hitelesen mutatja be a múlt örökségét, a speciális alföldi zsidó szubkultúra egyediségeit, mindennapjait, az elődök által az utókorra testált tradíciók életben tartásának nehézségeit és örömeit.

A vasárnapi mártír megemlékezés-sorozat délután fél ötkor veszi kezdetét a Tuhutum utcai zsidó temetőben. „Az a bűntény, amely Shoah néven vált ismertté, a huszadik század eltörölhetetlen szégyenfoltja marad.” - olvasható II. János Pál idézete a zsinagóga mögött álló holokauszt kiállításon. Országosan, sőt Európában is egyedülálló módon a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség emléktáblát állított a szenté avatott egyházfőnek. II. János Pál emléktáblájánál őeminenciája és az "igaz emberek" előtt róják le tiszteletüket az emlékezők. A vásárhelyi zsinagógában Markovics Zsolt szegedi főrabbi vezetésével tartanak gyászistentiszteletet a soá négyszáz vásárhelyi áldozatára emlékezve június 29-én, vasárnap 18 órai kezdettel. A mártírokra emlékező esten Dr. Steiner Pál ügyvéd, Dr. Kószó Péter Hódmezővásárhely alpolgármestere és Dr. Erdélyi Miklós, a hitközség ügyvezető elnöke mond beszédet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.