Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 10. 15:53, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

A Vészkorszak áldozataira emlékező programsorozat Hódmezővásárhelyen

A Vészkorszak áldozataira emlékező programsorozat Hódmezővásárhelyen

Holokauszt Áldozatainak Magyarországi Emléknapja. A Vészkorszak áldozataira emlékező programsorozat Hódmezővásárhelyen.

Zsidó sportolókról szóló kiállítással és oktatási programokkal emlékeznek a Vészkorszak mártírjaira a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából április 14. és 16. között Hódmezővásárhelyen.

A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára emlékezni és emlékeztetni az emberi szellem számára kötelező, elkerülhetetlen feladat és kihívás. A magyar zsidóság gettókba kényszerítésének és deportálásának 70. évfordulója kapcsán fontos a trauma megújuló elbeszélése, az, hogy a Soá tragédiájára felhívjuk Hódmezővásárhely polgárainak és különösen a diákoknak a figyelmét.

Hódmezővásárhely városa 10 évvel ezelőtt elsőként az országban hozott létre egy olyan holokauszt kiállítást, mely azóta is egyedüli állandó tárlatként működik. Az egykori izraelita népiskola épületében létesült Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely emléket állít a Vészkorszak áldozatainak: a munkaszolgálat során, a koncentrációs táborokban és Auschwitz gázkamráinak poklában elpusztultaknak. A felújított zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. Az emlékhelyre ellátogatók megtekinthetik a túlélők visszaemlékezésit, miközben a kiállítás nem hallgatja el azok tetteit, akik történelmünk legsötétebb óráiban is segítő karjukat nyújtották az üldözöttek felé. A Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely legfontosabb szakmai feladata a holokauszt tanításának beépítése a hódmezővásárhelyi és a magyar oktatási struktúrába.

Az április 16-i emléknaphoz kapcsolódóan a magyar kultúra zsidó értékeiről rendeznek történelemversenyt, az Emlékpont filmklubot indít a zsidó szenvedéstörténetet feldolgozó magyar filmekből, valamint módszertani konferenciát rendeznek a város pedagógusai számára a holokauszt oktatásának lehetőségeiről.

Április 15-én, kedden 17 órakor nyílik meg a Zsinagógában az Egykor nekik szólt a himnusz című kiállítás, mely magyar zsidó sportolóknak állít emléket. A programsorozat zárásaként Spiró György: Elsötétítés című darabjának vidéki premierje lesz április 22-én a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.