Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Október 10. 18:27, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A Vásárhelyi Őszi Tárlat egyedisége

A Vásárhelyi Őszi Tárlat egyedisége

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület az Alföldi Galériában

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat megtekintésére érkezett kedden a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériába a Szeretem Vásárhelyt Egyesület csoportja, akik Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatójának vezetésével ismerkedtek az idei képzőművészeti seregszemle anyagával.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatok rendezői a nyolcvanas évektől az alföldi festészet hagyományába zárkózás helyett a minden kortárs irányzat iránti nyitottságot választották, az idei tárlat alkotói között ott találjuk a tapasztalt, sok évtizedes alkotói múltat maguk mögött tudó művészeket éppúgy, mint a képzőművészeti egyetem frissen végzett hallgatóit. Ez utóbbi kategóriába sorolható az idei Tornyai-plakettes művész, Ámmer Gergő szobrász is, aki a tárlatok történetének egyik legfiatalabb fődíjasa. Az igazgató emlékeztetett: azok az alkotók, akik fiatalon kapták meg az elismerést, későbbi pályájukkal mind igazolták a zsűri bizalmát.
A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat címzetes kurátora, Pogány Gábor termenként különböző tematika és mondanivaló alapján rendezte a kiállítást. Az első terem a portréké – mondta el az idei zsűriben is közreműködött Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó, míg Miklós Péter a kiállítás egyediségére hívta fel a figyelmet: ez az anyag ebben a formában csak az Alföldi Galériában látható december elejéig.

A második teremben korábbi Tornyai-plakettesek alkotásai kaptak helyet. Az idén az első alkalommal kiadott életműdíjjal elismert Fehér László képregényszerű figurákat megjelenítő absztrakt képei mellett itt láthatók a vásárhelyi művész, Kéri László erős színvilágot megjelenítő művei, vagy a Sensaria alkotócsoport egykori tagjának, Kondor Attilának az alkotása is.

Tovább haladva a kiállításon találkozhatunk a nemzetközi szinten is jegyzett Kossuth-díjas alkotó, Aknay János geometrikus ábrázolásaival és a tárlat legmonumentálisabb alkotásával, a fiatal fővárosi festőművész, Lőrincz Tamás Repülőgép 2. című festményével is.

A tárlatvezetésen Nagy Nándor, a Tornyai János Múzeum főrestaurátora saját alkotását, a Tavaszvárót mutatta be a látogatóknak. A kerámiából készült szobor női alakot mintáz, s mint az alkotó elmondta, a férfierő kifejezésére inkább az állatábrázolásokat tartja alkalmasnak. A Tavaszváró különlegessége, hogy nem öntéssel, hanem az anyagot folyamatosan, héjszerkezetként felrakva készült a szobor, amelynek bronz hatását a speciális festés biztosítja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.