Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2024. Január 26. 09:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A várt javulás helyett romlott a fogyasztói hangulat Németországban

A várt javulás helyett romlott a fogyasztói hangulat Németországban

A várt javulás helyett csaknem egyéves mélypontra esett vissza a GfK és a NIM (Nürnberg Institut für Marktentscheidungen) piackutató intézetek februárra vonatkozó németországi fogyasztói hangulatindexe.

A felmérés eredménye alapján a gazdaságkutatók szerint egyelőre nem lehet számítani a fogyasztói hangulat javulására.

A GfK honlapján pénteken publikált jelentés szerint a februári fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 25,4 pontról 4,3 ponttal mínusz 29,7 pontra csökkent a várt javulás, mínusz 24,5 pont helyett. Az indexnek a 2023 februárjában publikált márciusi értéke állt legutóbb ennél alacsonyabban, mínusz 30,6 ponton.

A februári index nem várt romlását elsősorban a fogyasztók megtakarítási hajlandóságának az erősödése idézte elő. A mutatószám 6,7 ponttal 14 pontra, 2008 augusztusa óta a legmagasabb értékre emelkedett.

Rolf Bürkl, a NIM fogyasztói szakértője rámutatott, hogy a fogyasztói hangulat karácsony előtt kezdődött javulása januárban már egyértelműen kifulladt. "A fogyasztói hangulat az év elején súlyos visszaesést szenvedett el" - fogalmazott. "A jövedelmi várakozások és a vásárlási hajlandóság csökkenése mellett a fogyasztók megtakarítási hajlandósága, amely jelenleg lendületesen emelkedik, szintén jelentős szerepet játszott ebben.

A felmérésben kimutatott értékek alapján a gazdaságkutatók szerint el kell halasztani a fogyasztói hangulat fellendülésében vetett reményeket. Ennek okát elsősorban a globális válsághangulat és a háborús aggodalmak terjedésének, valamint a magas inflációnak tulajdonítják.

Míg az előző hónapban a jövedelmi kilátások érezhetően emelkedtek, a mostani felmérésben ismét jelentősen gyengültek: a mutató 13,1 ponttal mínusz 20 pontra, tavaly március óta a legalacsonyabbra esett.

A pesszimista jövedelmi várakozások egyik oka a közelmúltban ismét megemelkedett infláció lehet. A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerint az infláció decemberben 3,7 százalékra emelkedett a novemberi 3,2 százalékról. Valószínűleg áremelkedéshez és a fogyasztói hangulat további romlásához vezet majd, hogy vendéglátóipar 2024 elejétől visszatért a 19 százalékos áfakulcsra és hogy megemelik az energiára kivetett szén-dioxid-adót.

A jövedelmi várakozások jelentős visszaesése ismét lehúzta a fogyasztók vásárlási hajlandóságát is: a mutató 6 pontot veszített és így mínusz 8,8 pontról mínusz 14,8 pontra esett, megközelítve a 2023. novemberi mínusz 15,0 pontos szintet.

A fogyasztók vásárlási hajlandóságára is nagy hatással vannak az inflációs várakozások. A továbbra is magas élelmiszer- és energiaárakkal kapcsolatos aggodalmak csökkentik a beszerzések tervezésének a biztonságát, különösen a nagyobb vásárlások esetében. Amiatt pedig, hogy több pénzt kell költeni a mindennapi fogyasztási cikkekre, sokaknak nem maradnak anyagi forrásai más vásárlásokra, például lakberendezési tárgyakra vagy elektronikus eszközökre.

A januári felmérés a fogyasztóknak a következő 12 hónapra vonatkozó konjunkturális várakozásaiban is jelentős romlást mutatott: a mutatószám 6,2 ponttal mínusz 6,6 pontra csökkent. Ennél alacsonyabb értéket legutóbb 2022 decemberében mértek, mínusz 10,3 pontot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.