Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Február 23. 11:31, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

"A történelem legkegyetlenebb rendszere" - szerdán a kommunizmus áldozataira emlékeznek az Emlékpontban

A kommunizmus áldozatainak emléknapján február 25-én, szerdán 17 órától Tőkéczki László egyetemi tanár mond beszédet az Emlékpontban.

A rendezvényt követően a meggyilkoltak, a börtönbe vetettek, a meghurcoltak emlékére gyújtanak mécseseket a hódmezővásárhelyi kiállítóhelynél.

Immár másfél évtizede minden év február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékezünk országszerte, a jogellenesen letartóztatottakra, a koholt vádak alapján kivégzettekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Mindazokra, akik a rendszer áldozataivá váltak, és akiket a rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Maga az emléknap Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkárának Szovjetunióba hurcolásához kötődik. 1947-ben ezen a napon fogták le a polgári politikust, ami azt bizonyította, hogy a kommunista párt erőszakos hatalomátvételt készít elő Magyarországon.

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján, február 25-én 17 órakor Dr. Tőkéczki László történész, az ELTE Művelődéstörténeti Tanszékének tanszékvezetője emlékezik a vörös diktatúra meghurcoltjaira. Köszöntőt mond Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere. Az emléknapon a város középiskolásai tematikus tárlatvezetéseken vesznek részt az Emlékpontban; a közgyűjtemény történészei mutatják be a fiataloknak azt az elnyomó rendszert, amely tízmilliók haláláért felelős a világon. A szerdai napon a kommunizmus évtizedeit bemutató kiállítóhely megtekintése ingyenes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak