Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

A Testről és lélekről nyerte a II. Hét Domb Filmfesztivál fődíját

A Testről és lélekről nyerte a II. Hét Domb Filmfesztivál fődíját

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte el a fődíjat a II. Hét Domb Filmfesztiválon, amelynek záróeseményét szombaton tartották Komlón.

A filmeket a Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező, Koltai Róbert színművész, rendező és Halmy György dokumentumfilm-rendező alkotta zsűri bírálta el.

Az ítészek az animáció kategóriában a Horváth Mária által rendezett Cigánymesék/Hogyan lett az ember? című alkotását, a dokumentumfilmek közül Moharos Attila Ballada egy szolgafiú emlékére című filmjét, az ismeretterjesztő- és természetfilmek közül Boros Ferenc és Horváth Zoltán Egy barázdát én is hagytam című alkotását találták a legjobbnak. Nagyjátékfilm kategóriában a Brazilok, a kisjátékfilmek közül a Bújócska, az egyéb filmek közül pedig az Azori lett első helyezett.

A kategóriák első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíja 1 millió forint.

Az egyhetes seregszemlére 191 alkotást neveztek a filmesek, ezek közül 60 került a versenyprogramba, az esemény a felnőtteken kívül a 10 és 18 év közötti diákok számára is lehetőséget adott a versengésre.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár videoüzenetében úgy fogalmazott: "Magyarország világnagyhatalom a filmezés területén".

A Hét Domb szervezőire utalva azt hangsúlyozta: hála illeti azokat, aki létrehoznak olyan seregszemléket, ahova az amatőr, a profi, a dokumentumfilmes, a fiatal és idős alkotók is nevezhetnek.

Mint felidézte, a tavalyi fesztivált 11 millió forinttal, az ideit pedig már 12 millió forinttal támogatta a kultúráért felelős államtitkárság. Fekete Péter egyúttal ígéretet tett arra, hogy jövőre is támogatni fogják a szervezők munkáját.

Hoppál Péter, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, a fesztivál fővédnöke a díjkiosztó gálán a seregszemlére utalva azt mondta: "minden alkalommal ünnep, amikor a magyar kultúra, művészet egyik területének a csodái felett álmélkodunk".

Baranyában, ahol a pécsi filmszemléknek az 1960-70-es években fantasztikus gyökerei eredtek, különösen fontos, hogy visszatért a filmművészet, a filmszemle, illetve a művészeti ág nagy művelőinek és kritikusainak jelenléte - hangoztatta a térség fideszes parlamenti képviselője.

A politikus szerint a magyar film újra reneszánszát éli, amit az is mutat, hogy a színházjegy-eladásokhoz hasonlóan a megvásárolt mozijegyek száma is dinamikusan emelkedik. Ez pedig azt jelenti, hogy a kínálat erősödik - jegyezte meg Hoppál Péter, aki köszönetet mondott a szakmának, a fesztivál szervezőinek, zsűrijének és nézőinek is.

A fesztiválon elhangzott, hogy a regisztrációk összesítése alapján a szombat délutáni gáláig 4210 néző vett részt a vetítéseken, a vasárnapi eseményekre további 320 embert várnak, amivel jelentősen meghaladták a tavalyi első seregszemle 4100 fős látogatószámát.

Fotó: MTI archívum/Berlinale Arany Medve-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.