Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 25. 16:24, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A településalapító Gregus Mátét is megörökítették

A településalapító Gregus Mátét is megörökítették

Székkutason is megismerhetik a Plohn-műterem 75 évét

A székkutasi Murgács Kálmán Művelődési ház ad otthont november 20-ig a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum által rendezett kiállításnak, mely a Plohn-műterem 75 évét mutatja be. A keddi megnyitón elhangzott: a vásárhelyi fotográfus család nemcsak kutasi pusztán élők életmódját dokumentálta az utókor számára, hanem magát a települést alapító Gregus Mátét is megörökítette Plohn József.

Százötven éve, 1869-ben nyitotta meg Vásárhely első műtermét a Makóról érkezett fotográfus, Plohn Illés, amely 75 év működés után, 1944-ben szűnt meg. Ez idő alatt fiával, Józseffel a vásárhelyi tanyavilág és a város számtalan eseményét, épületét, valamint számos parasztember és városi tisztviselő portréját – köztük a 48-as honvédeket – örökítették meg. Munkásságuk, Vásárhely mellett, Szeged és az egész dél-alföldi térség történetének fontos vizuális forrását adják.

Minderről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt megnyitójában, hangsúlyozva, hogy fényképek nemcsak a település képét és a paraszti élet mindennapjait őrizték meg számunkra, hanem a társadalomtudomány és a néprajztörténet szempontjából lényeges módon a viseletről, a gazdasági életről és a családi kapcsolatokról is árulkodnak.

A zsidóüldözésnek 1944-ben áldozatául esett Plohn József, aki a város és környékének lakói és helyszínei megörökítése mellett egyik szervezője volt a helyi kulturális életnek is, s együtt dolgozott az idén 150 éve született Tornyai Jánossal is, számos tanulmányfotót készítve festményeihez.

A tárlat kurátora, Bernátsky Ferenc, a vásárhelyi közgyűjtemény helytörténész muzeológusa a műterem-alapító Plohn Illés munkái közül kiemelte az 1879-es nagy szegedi árvízről, valamint a kis-tiszai zsilipszakadásról 1887-ben készített fényképeket, míg Plohn József felvételeiről szólva megemlítette az 1848-as honvéd veteránok között lévő székkutasi Trungel Jánosról készített portrét, valamint az algyői vasúti híd 1902-es helyretolását megörökítő fotót.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás a vásárhelyi bemutatót követően most Székkutason látható, majd 2020 februárjában Plohn Illés első műtermének színhelyén, Makón kerül bemutatásra a Plohn-műterem 75 éves történetét elbeszélő tárlat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.