Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2016. Szeptember 05. 13:44, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A szent és a személyes találkozása

A szent és a személyes találkozása

Posztmodern képzőművészeti kiállítás Jézusról és életéről az Emlékpontban

A Jézus élete című kiállítás tizenkilencedik helyszínén, a hódmezővásárhelyi Emlékpontban szeptember 1-jén nyílt meg a kétezer éves bibliai történetet mai művészeti eszközökkel bemutató képzőművészeti tárlat.

A megnyitó résztvevőit köszöntve Miklós Péter intézményvezető kiemelte: a kiállítás hat hete alatt heti két előadás ad lehetőséget Jézus korának megismerésére, valamint a témában meghirdetett rajzpályázat az általános és középiskolások számára is biztosítja a vizuális véleményalkotás lehetőségét.

- Ezek a művek bemutatják a hit és az alkotók kapcsolatát, s a hitünket megerősítő kortárs alkotások hozzájárulnak a lélek Jézus felé fordulásáhozfogalmazta meg köszöntőjében Bálint Gabriella önkormányzati képviselő. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének vásárhelyi szervezetének elnökségi tagja hozzátette: ha hitünk mélyen gyökeredzik, semmi nem tud győzni felette, és erre ma, a határainkat fenyegető iszlám nyomás idején nagy szükség van.

Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház elnöke megnyitójában a kiállítás aktuális helyszínének különlegességére irányítva a figyelmet hangsúlyozta: az Emlékpont azt a korszakot mutatja be, amely a vallást igyekezett kiszorítani az emberek életéből. Mint kifejtette, a történelmi korok művészeti alkotásai és a kortárs művek egyaránt a maguk korának eszközeivel igyekeznek átélhetővé tenni a Biblia üzenetét, hogy a sötétségből a világosság – amely Jézus Krisztus – felé egyre többen érhessenek el.

A kiállítás alkotóinak – Aknay János, efZámbó István és Tábori Csaba – harcát világította meg Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem docense: azt a harcot, amelyben a művész vállalja, hogy a témát, amelyről már sokan elmondták véleményüket, új tartalmakkal egészítse ki.

A kiállítás középpontját jelentő kereszten megjelenő képsorozat alkotója, Tábori Csaba műve többféle látásmódot is elvár a befogadótól: egyrészt távolról is szemlélni hívja a monumentális alkotás nézőjét, de egyúttal közel is hívja magához, ahonnan a kompozíciót alkotó táblaképek részletei megismerhetővé válnak.


- Aknay János műveiben a keresztény ikonográfia hagyományaira építi világát – hangsúlyozta a művészettörténész -, míg efZámbó István a rá jellemző sziporkázó, poposnak is mondható stílusában dolgozza fel a sokat elmondott történetet.
- Az alkotások megszületéséhez szükség van az emberi, a személyes és az emberen túli, a szent erő együttműködésére – mutatott rá Miklós Péter, hozzátéve: az alkotók láthatóan boldogságot éltek meg, amikor újrafogalmazták a kétezer éves gondolatokat a huszonegyedik század posztmodern és eklektikus művészeti eszközeivel.

A megnyitót követően a kiállítást létrehozó, Stockholmban élő Matula Péter műgyűjtő elmondta: az Emlékpont kiváló helyszíne a kiállításnak. Úgy véli, hogy a megelőző kiállító terem sötétjéből a látogató a galéria világos terébe jutva már a belépés pillanatában átérezheti a tárlat üzenetét, amelyet a három alkotó egyformán korszerű és mai, azonban látásmódjában mégis sokban különböző képei sugároznak felé.

Az Emlékpont galériájában a kiállításhoz kapcsolódó, ingyenes előadássorozat keddi és pénteki napokon fél hatkor kezdődő programokkal várja az érdeklődőket:

 • Szeptember 6. Zámbóné Dr. Kocic Larisa egyetemi oktató: A kereszt ikonográfiája
 • Szeptember 9. Zámbó Zoltán teológus: A zsidó Jézus
 • Szeptember 13. Dr. Heipl Tibor jogász, cégvezető: Jézus és a politika
 • Szeptember 16. Cserbik Attila teológus: Jézus és a lelki erőtlenségek
 • Szeptember 20. Varga Dániel fizikus: Jézus, mint utolsó Ádám
 • Szeptember 23. Dr. Mihalec Gábor lelkész, család- és párterapeuta: Jézus és a nők
 • Szeptember 27. Kovácsné Bokor Sarolta lelkész, védőnő: Jézus és a gyerekek
 • Szeptember 30. Dr. Gáspár Róbert egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem: Jézus és a betegek
 • Október 4. Kovács László lelkész: Jézus és a pénzkezelés
 • Október 7. Prof. Dr. Szigeti Jenő professzor emeritus, Miskolci Egyetem: Emlékezés a reformációra
 • Október 12. FINISSZÁZS - a kiállítás zárása, a rajzpályázat résztvevőinek díjazása

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 11:21, hétfő | Helyi

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

2020. Július 06. 11:18, hétfő | Helyi

Baleset szemtanúit keresi a Szegedi Rendőrkapitányság

A Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 06010/1783/2020. bűnügyi számon folytat nyomozást közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

2020. Július 06. 11:14, hétfő | Helyi

A vasút izgalmas, de nem játszótér!

A nyári szünet beköszöntével, nagyobb valószínűséggel „játszanak” elfoglaltság után kutató fiatalok a vasúti töltéseken, álló szerelvényeken.

2020. Július 06. 11:09, hétfő | Helyi

Idén több mint 900 kilométeren üzemel be korszerű vasúti mobilkommunikációs rendszert a MÁV és a GYSEV

Modern vasúti forgalomirányítási rendszert vesz használatba idén a MÁV és a GYSEV több mint 900 kilométernyi hazai pályán egy új digitális mobilkommunikációs hálózat révén.