Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 15. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A szem- és hajszín akár 800 éves emberi maradványokból is megállapítható

A szem- és hajszín akár 800 éves emberi maradványokból is megállapítható

Az igazságügyi orvosszakértők által alkalmazott új eljárás, amellyel emberi maradványokból megállapítják az elhunytak szem- és hajszínét, több száz éves csonttöredékek esetében is hatásos - bizonyították lengyel és holland kutatók, akik tanulmányukat az Investigative Genetics című folyóiratban tették közzé.

A HIrisPlex elnevezésű DNS-vizsgálati módszert a krakkói Jagelló Egyetem és a rotterdami Erasmus Egyetem tudósai a közelmúltban fejlesztették ki az igazságügyi orvosszakértők számára. A rendszer 24 olyan DNS-polimorfizmust (természetesen előforduló genetikai variációt) elemez, amelyek meghatározzák a szemek és a haj színét - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon (http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/030113201136.htm).
A kutatók most azt vizsgálták meg, hogy mennyire hatásos a módszer régi vagy nagyon rossz állapotban lévő csont- és fogminták esetében. Mint bebizonyosodott, az eljárás akár 800 éves minták esetében is hatékony.
A módszerrel sikerült alátámasztani, hogy valóban kékszemű és szőke hajú volt Wladyslaw Sykorski (1881-1943) tábornok, egykori lengyel miniszterelnök. Mint a kutatásokat irányító Wojciech Branicki, a Jagelló Egyetem tudósa és Manfred Kayser holland professzor kifejtette, a rendszer segítségével megoldhatók történelmi viták olyan személyek esetében, akikről nem maradtak fenn színes felvételek, vagy egyéb hitelt érdemlő adatok. "Wladyslaw Sykorski repülőszerencsétlenség áldozata lett 1943-ban. A portrék, amelyeken szőkén, kékszeműen ábrázolták a néhai miniszterelnököt, sok évvel a politikus halála után készültek" - magyarázta Wojciech Branicki és Manfred Kayser.
A kutatók által vizsgált némely minta a második világháború alatt a börtönben elhunyt ismeretlen raboktól származik - ezekben az esetekben a HIrisPlex által nyert adatok kiegészítették az érintettekről szerzett egyéb DNS-jellemzőket. Az eljárás segítségével még olyan középkori mintákból is sikerült megállapítani az elhunytak szem- és hajszínét, ahol erősen roncsolódott a DNS. A legrosszabb állapotban lévő mintákból csupán azt sikerült meghatározni, hogy milyen volt az illető szeme.
A vizsgált minták között szerepeltek egy titokzatos asszony földi maradványai, akit valamikor a 12-14. században helyeztek végső nyugalomra a Krakkó közelében, Tyniecben lévő bencés apátságban. A vizsgálatok tanúsága szerint az elhunytnak barna volt a szeme, és sötétszőke vagy barna hajkoronával büszkélkedett.

Címkék: tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.