Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Január 27. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely

A származási alapú megkülönböztetés elfogadhatatlansága

A származási alapú megkülönböztetés elfogadhatatlansága

A holokauszt nemzetközi emléknapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésének határozata értelmében 2006 óta január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja. 1945-ben ugyanis ezen a napon érték el a szovjet csapatok az auschwitzi haláltábort. A holokauszt idején mintegy hatmillió európai zsidó pusztult el, közülük több mint négyszázezer volt a magyar és körülbelül négyszáz a hódmezővásárhelyi polgár.

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ fenntartásában lévő Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely a holokauszt áldozatainak – kiemelt figyelemmel a gyermekáldozatokra – emlékét ápolja, de a hazai és a vásárhelyi embermentők tevékenységét is bemutatja. A holokauszt-emléknapokon a kiállítóhely hagyományosan rendhagyó órákkal, interaktív foglalkozásokkal, tematikus előadásokkal és tárlatvezetésekkel várja a látogatókat. Az idei évben azonban – az energiaválság miatt szükséges időszakos bezárás miatt – csak virtuális módon van lehetőség a holokauszt nemzetközi emléknapján való megemlékezésre.

Dr. Miklós Péter eszmetörténész, címzetes egyetemi tanár egy korábbi alkalommal emlékező beszédében a következőket fogalmazta meg. „A holokauszt a huszadik század legsötétebb és legaljasabb emberiségellenes bűntette volt, egy eleve bukásra ítélt, gonosz, demagóg és erőszakos politikai rendszer, a hitleri náci diktatúra ámokfutása, amely Európa-szerte és Hódmezővásárhelyen is ártatlan emberek sokaságának életét követelte megmagyarázhatatlan gyűlölettől és elvakultságtól vezérelve. Az ártatlanul elpusztított áldozatok emlékének ápolását és a származási alapon való megkülönböztetés elfogadhatatlanságának tudatosítását szolgálják az ilyen emléknapok, mint a mai. A magyarországi zsidóság java, mintegy négyszázezer ember, Európa-szerte hatmillió, a vásárhelyi zsidó közösségnek több mint a fele veszett oda a holokausztban. Valamennyiük áldozatára emlékezünk a mai napon.”

Dr. Miklós Péter megemlékező beszéde teljes terjedelmében megtekinthető az alábbi linkre kattintva.

https://www.youtube.com/watch?v=DX1m5lEXlOg

Fotó és szöveg: Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.