Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Május 16. 18:16, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A Star Wars-tól a szovjet korszak Moszkvájáig

A Star Wars-tól a szovjet korszak Moszkvájáig

A 125 éve született Bulgakovra emlékeztek az Emlékpontban.

A 125 éve született Mihail Afanaszjevics Bulgakov pályaképét, s fő művét, A Mester és Margaritát idézte meg az Emlékpont pénteki rendhagyó irodalomórája.

Az előadáson – amelyen a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium és Általános iskola diákjai vettek részt – az előadók vizsgálták a regény misztikus világa és bulgakovi a Moszkvája közötti párhozamokat is.
Henter M. Nóra irodalmár kifejtette: a Mester és Margaritában jelen van a humor – gondoljunk csak a vadkan nagyságú fekete macskára –, a krimik eszközei mellett a korabeli szovjet főváros parodisztikus ábrázolása is. Ez utóbbit olyan sikeresen valósította meg Bulgakov, hogy műve csak halála után két évtizeddel jelenhetett meg.

Barótiné Gaál Márta egyetemi docens szólt a széttöredezett, kicsinyes és anyagis világ ábrázolásáról, kiemelve, hogy Bulgakov regényének alapkérdései, hogy ki és hogyan képviseli az igazságot. Ebben a világban a sátán nem a rossz tagadása, és nem is mefisztói figura, aki bűnre csábít, mindössze tükröt tart a pokoli Moszkvának, megmutatva hibáit és groteszk valóságát.

Sósné Udvari Tünde, a Németh László Gimnázium magyartanára a regény keletkezéséről szólva elmondta, hogy évtizedeken át készült a mű, megtörtént, hogy a szerző kéziratot elégette, majd újra kezdte, a regény befejező részét a látását már elvesztett Bulgakov feleségének mondta tollba. A regény számtalan jelentésréteget hordoz magában, így akár a kor történelmét részletesen nem ismerők számára is érdekes lehet, és fordulatosságára jellemző, hogy megjelennek benne repülő autók, élő figurák harcát vizionáló sakktábla, sőt a Biblia eseményei is.

A beszélgetést vezető Kovács Imre Attila párhuzamot vonva a ma oly népszerű fantasy-irodalom képviselőivel, a Star Wars, A gyűrűk ura, vagy a Harry Potter történetekkel, rámutatott: az azokban kötelező kellékként megjelenő jó és rossz apa nem része Bulgakov művének és a hős is csak a tizenharmadik fejezetben bukkan fel, épp egy elmegyógyintézetben találkozik vele az olvasó.

Henter M. Nóra a beszélgetés során elmondta: az ember számára a fantáziát szélesen használó irodalom lehetőséget ad arra, hogy kiszakadjon a mindennapok történéseiből és hozzátette: Bulgakov műve megjelenésekor igazi bestsellernek számított és jó lenne, ha ma is minél többen forgatnák az egyébként remek szórakozást is biztosító irodalmi alkotást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: