Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. November 24. 11:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Kapcsolati információk: Siemens Zrt., Kommunikáció Virágh Adrienn, kommunikáci

A Siemens és a Knorr-Bremse konzorciuma nyert a MÁV-START vasúti forgóvázakra kiírt közbeszerzési eljárásán

A Siemens és a Knorr-Bremse konzorciuma nyert a MÁV-START vasúti forgóvázakra kiírt közbeszerzési eljárásán

20 darab új generációs, nemzetközi forgalomra alkalmas, IC+ vasúti személykocsi gyártását készíti elő a MÁV-START Zrt.

A 200 km/órás sebességre képes járművekhez szükséges forgóváz és fékrendszer alkatrészcsomagok együttes beszerzésére kiírt közbeszerzési eljáráson a Siemens Zrt. és a Knorr-Bremse GmbH konzorciumának ajánlata bizonyult a legjobbnak. A felek bejelentése szerint az eszközöket részben Magyarországon gyártják majd. A Siemens-Knorr Konzorcium az alkatrészcsomagok szállítását 2017 áprilisában kezdi.


Az ajánlat értelmében a Siemens, a Siemens-Knorr Konzorcium vezetője 40 darab 200 km/órás sebességre alkalmas forgóvázat szállít az új generációs IC+ személykocsikhoz. A napjainkig már több mint kétezer példányban gyártott forgóváztípus megfelel az európai átjárhatósági előírásoknak (TSI), ezáltal lehetővé teszi a járművek közlekedését a nemzetközi forgalomban; légrugós kialakításuknak köszönhetően pedig az utazóközönségnek komfortosabb utazást biztosítanak, mint a hagyományos forgóvázak.

A konzorcium másik tagja, a Knorr-Bremse 20 darab komplett fékberendezést és Flexball-vezetékeket szállít a nemzetközi forgalmú, újgenerációs IC+ kocsikhoz. A fékrendszer szerelvényei részben Magyarországon, a vállalat budapesti gyárában készülnek majd.

A szerződés aláírásakor a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Csépke András úgy fogalmazott, hogy kiemelten kezelték a forgóváz és fékrendszer közbeszerzését, mert a sorozatgyártás előkészületének értékben, összetettségében és szállítási idejében is a legnagyobb volumenű eljárása. A több mint 2,3 milliárd forintos beruházás szerződéskötését – a közbeszerzési szabályok szerint lefolytatott eljárás során – több hónapos, sikeres műszaki és pénzügyi tárgyalások előzték meg. A MÁV-START saját forrásából készül el a 20 nemzetközi kocsi, ezért a mostani szerződés mérföldköve a többi berendezés és alkatrész beszerzési folyamatának.

„Számunkra nagyon fontos, hogy csúcstechnológiás megoldásainkkal mi is hozzá tudunk járulni a hazai fejlesztésekhez, hiszen a vasúti járműiparban Magyarország hosszú évtizedeken keresztül élen járt innovatív megoldásaival. A MÁV-START számára korszerű, kipróbált forgóvázakat biztosítunk költséghatékony és rövid szállítási határidővel. Már a mostani szállításokban is jelentős a hazai hozzáadott érték, de a jövőben még inkább arra törekszünk, hogy tovább növeljük a gyártásban a helyi részarányt”mondta el Ludvig László, a Siemens Zrt. Mobility divíziójának vezetője.

A közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződés teljesítése révén az alkatrészcsomagok szállítása 2017 tavaszán kezdődik.

A MÁV-START szolnoki telephelyén 2017-18-ban elkészülő tíz darab nemzetközi, másodosztályú, illetve tíz darab nemzetközi, többcélú utasterű és akadálymentesített IC+ kocsik a tavaly forgalomba helyezett két, saját fejlesztésű prototípus terveire épülnek. A prototípusok 2014 októberétől utasforgalmi próbaengedéllyel szállítottak utasokat, majd 2015 júniusában megkapták a típusengedélyt Magyarországon és a környező országokban is (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Németország, Románia, Svájc, Szlovákia és Szlovénia). Az első két forgalomba helyezett kocsi már több mint 1,2 millió kilométert teljesített. A MÁV-START, valamint az osztrák és a svájci vasúttársaság szerint is kedvezőek a kocsik nemzetközi üzemeltetése során szerzett tapasztalatok.

A MÁV-START IC+ programjának köszönhetően már középtávon megújulhat az InterCity járműpark jelentős része. A nemzetközi IC+ flotta építését követően, 2018-tól állami forrásból 100 darab belföldi közlekedésre szánt IC+ kocsi sorozatgyártása indulhat el különböző elrendezéssel: termes 1. és 2. osztályú, illetve többcélú utasterű mozgáskorlátozott utasok részére is kialakított részekkel, emelővel és akadálymentesített mosdóval. Ezek a hazai pályaparaméterekhez igazodva legalább 160 km/h sebességű közlekedésre lesznek alkalmasak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni