Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Július 22. 13:43, szerda | Helyi
Forrás: Elek András sajtóreferens

A román megszállás áldozataira emlékezik Hódmezővásárhely városa

A román megszállás áldozataira emlékezik Hódmezővásárhely városa

Az 1919. évi román megszállás áldozataira emlékezik Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata július 24-én, 9 órakor a mártírok Kutasi úti emlékművénél.

96 évvel ezelőtt ötvenhat ártatlan, többségében helyi polgárt gyilkoltak le az alföldi város határában a megszálló román katonák. Az egykori Nagy Dezső féle tanya bejáratánál álló emlékhelynél dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője mond beszédet.

Hódmezővásárhely határában zajlott az 1919-es esztendő egyik legszörnyűbb tömeggyilkossága, amikor a román katonák 56 ártatlant végeztek ki minden ok nélkül. 1919. július 25-én a várost megszálló románok pribékje, a magát rendőrparancsnoknak kiadó Berényi László felhozatta a városháza börtönéből a korábban ártatlanul bebörtönzött helyi polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberek egy szakasznyi román katona kíséretében elindultak a város határába. A menetet rémülten figyelők közül Berényi többeket belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől 6 kilométerre lévő Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák a foglyokat csoportokba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság 56 áldozatának közel fele harminc év alatti, a legidősebb áldozat 72 éves volt, túlnyomó többségük szegény sorban élt.

Hódmezővásárhely városa július 24-én, pénteken délelőtt 9 órakor emlékezik az áldozatokra a 47-es főút mellett, a 193-as kilométerkőnél álló emlékműnél. Az 1919-es sorsfordító év történeti hátterét és tragédiáit Miklós Péter történész mutatja be emlékező beszédében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.